Χ. Σταϊκούρας: Η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και δείχνει ότι είναι βιώσιμη η ανάπτυξη το 2022

Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχουν συγκλίνουσες εκτιμήσεις και πρόδρομοι δείκτες οικονομίας που επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει ισχυρά φέτος και δείχνει ότι είναι βιώσιμη η ανάπτυξη στο μέλλον, έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Helexpo Forum στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει αύξηση των εξαγωγών και των εκτιμήσεων, το κλίμα έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα, “έχουμε σημαντικότητα αύξηση των καταθέσεων, αρνητικό κόστος δανεισμού στις αγορές, ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου, μείωση της ανεργίας, αναβαθμίσεις από οίκους, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος της μεσαίας τάξης, ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% το 2021”.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη δεν αρκεί. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, πρέπει να υπάρξει πολύ ισχυρή οικονομική ανάπτυξη από το επόμενο έτος.

“Με πολύ ρεαλιστικούς, συντηρητικούς όρους, καλύπτουμε τα δύο τρίτα της απώλειας τουλάχιστον του 2020”, σημείωσε.

Έθεσε ως στόχο την επίτευξη διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης από το 2022, και υψηλής ανάκαμψης.

Τόνισε δε πως στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, προσθέτοντας ότι “θέλουμε οι επενδύσεις και οι εξαγωγές να αυξάνονται πολύ περισσότερο από την αναγκαία αύξηση κατανάλωσης”.

Επίσης, επιδιώκεται έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022, επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από το 2023.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα