Χ. Σταϊκούρας: Έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για μείωση των πλεονασμάτων από το 2020

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής”, αποκαλύπτει πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις με τους εταίρους για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

“Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να χτίσουμε όλες τις αναγκαίες συνθήκες ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στο 2020. Από την πλευρά μας απαιτούνται σοβαρότητα, αξιοπιστία και υλοποίηση μεταρρυθμιστικών πολιτικών, σε πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ήδη θέτουμε προς συζήτηση αυτό το κρίσιμο ζήτημα στους εταίρους και δανειστές. Ωριμάζουν οι συνθήκες ώστε να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι”, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις παρεμβάσεις στη φορολογία το 2020. “Εκτιμούμε ότι με την αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, την ταχεία επιστροφή στην κανονικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, την αξιολόγηση δαπανών, την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την προώθηση συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, και τη σωστή υλοποίηση του πλαισίου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για μείωση φόρων και το 2020. Όλα αυτά θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους”, επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, το υφιστάμενο ύψος του οποίου ανέρχεται σήμερα περίπου στα 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι ανάμεσα στους άμεσους στόχους του ελληνικού Δημοσίου. “Αυτή η πρωτοβουλία, που θα εδράζεται στην πιστή τήρηση των όρων, προϋποθέσεων και διαδικασιών που προβλέπονται από τις σχετικές συμβάσεις, υπηρετεί πολλούς στόχους. Κατ’ αρχάς, τη σημαντική εξοικονόμηση που θα προκύψει από τη μείωση δαπανών τόκων του Δημοσίου. Επίσης, τη θετική απήχησή της στην επενδυτική κοινότητα”, σημειώνει και προσθέτει ” τη μείωση των κινδύνων αγοράς που ενυπάρχουν στα υφιστάμενα δάνεια του ΔΝΤ, αφού αυτά είναι κυρίως σε ξένο νόμισμα και με κυμαινόμενο επιτόκιο. Επιπροσθέτως τη συνέπεια και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα”.

Ο κ. Σταϊκούρας, ακόμη, εκτιμά πως, υπό ομαλές συνθήκες, η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2020, ενώ ερωτηθείς για τον αν θα υπάρξει δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, τονίζει: “Ναι, θα υπάρξει. Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο. Και θα γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν”.

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως “δική μας δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουργιών που αποτελούν την πηγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων”. Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι “έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση ενός πλάνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων”.

Καταλήγοντας, ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει: “Θέλουμε να δημιουργήσουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα έχει στόχο τον συγκερασμό της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα