Χ. Καφαντάρη: Πολιτική της ΝΔ είναι η διατήρηση των ανισοτήτων

Στη συζήτηση, η οποία ξεκίνησε με αναφορά στη Δυτική Αθήνα, η Χαρά Καφαντάρη, με αφορμή τη δήλωση Μητσοτάκη για «ψυκτικούς από το Περιστέρι» τόνισε ότι  «η διατήρηση των ανισοτήτων είναι πολιτική της ΝΔ. Άλλωστε, μην ξεχνάμε και την δήλωση του κ. Μητσοτάκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ: «Δεν μπορώ να διανοηθώ κοινωνία χωρίς ανισότητες, αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση». Αυτή η πρόταση δείχνει τη λογική της ΝΔ».

Ακόμη η Χ. Καφαντάρη ανέφερε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, ήμασταν στα όρια της χρεωκοπίας. Το Σεπτέμβριο του 2015 ο ελληνικός λαός ενέκρινε την πολιτική και τις προοπτικές που με ειλικρίνεια ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ότι έχουμε ένα δύσκολο τρίτο μνημόνιο, αλλά θα το παλέψουμε για να βγούμε με την κοινωνία όρθια. Βγήκαμε από τα μνημόνια, υπάρχουν βέβαια συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά με τη ρύθμιση χρέους που έχει γίνει προβλήματα δεν υπάρχουν. Είναι η πρώτη φορά που Κυβέρνηση πάει σε εκλογές και το κράτος έχει 34δις αποθεματικό, εκεί που το Γενάρη του 2015 ήταν ελάχιστα και δεν είχαμε να πληρώσουμε συντάξεις. Η κοινωνία βγήκε όρθια και με την κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – υπενθυμίζω την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Υγεία, το ΚΕΑ, τα επιδόματα ενοικίου – και τώρα είμαστε στη φάση από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη και μετά να υλοποιούμε δικό μας πρόγραμμα. Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσω επίσης τη σημασία που έχει η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων (που είχαν καταργηθεί επί κ. Βρούτση), την αύξηση του κατώτερου μισθού (που ο κ. Σαμαράς το 2012 τον έριξε στα 586) λίγο μεν άλλα έγινε η αρχή για περαιτέρω αύξηση, την κατάργηση του υποκατώτατου και τις 120 δόσεις που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες και έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Για τι επερχόμενες εκλογές πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα χαρακτηριστικά των εκλογών. Οι ευρωεκλογές είναι διαφορετικές από τις εθνικές και τα κριτήρια αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει και το μεγάλο θέμα της αποχής και πάνω σε αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να πάει ο κόσμος να ψηφίσει την άλλη Κυριακή.

Δεν είπαμε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα στα εργασιακά. Το 18,5% ανεργίας που έχουμε είναι μεγάλο, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Και τα επιδόματα έχουν κι άλλους χαρακτήρες. Να καταργηθούν, δηλαδή, τα αναπηρικά, τα οικογενειακά, τα επιδόματα ανεργίας; Είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία για μια καλύτερη εργασιακή σχέση κλπ. Βγαίνοντας από τα μνημόνια αρχίσαμε να βάζουμε κανόνες: επαναφορά των αρχών των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτερου μισθού σε πρώτη φάση με τη δέσμευση στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 7,5% το χρόνο, ενώ για την ανασφάλιστη εργασία εκτός του ότι μειώθηκε, ενισχύθηκε και το σώμα επιθεωρητών. Όλα γίνονται σταδιακά.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 παρέλαβε το ασφαλιστικό σύστημα χρεωκοπημένο και αυτήν τη στιγμή ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 1,2 δις. Η ΝΔ θέλει να ιδιωτικοποιήσει τις επικουρικές συντάξεις και  αυτό το νέο ασφαλιστικό σύστημα με ιδιωτικές ασφαλίσεις που προτείνει, σημαίνει ότι 1.250.000 άνθρωποι επικουρική σύνταξη δεν θα παίρνουν καθόλου, οι νέοι θα ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρείες, εισφορές δεν θα υπάρχουν. Άλλο να γίνεται συμπληρωματική ασφάλιση και άλλο αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τη ΝΔ υποκατάστασης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με ιδιωτική. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Ας θυμηθούμε την ΑΣΠΙΣ Πρόνοια… τέτοιο ασφαλιστικό θέλουμε; Το κράτος δεν θα εγγυάται τίποτα; Ας απαντήσει η ΝΔ για τα 55 δις που είναι το κόστος της μετάβασης, για το ότι θα μπει εισφορά 7%  επιπλέον στους ελεύθερους επαγγελματίες για την επικούρηση, για την εγγύηση της κύριας σύνταξης. Θα απαντήσει σε αυτά η ΝΔ;»

Σχετικά Νέα