Χ. Καφαντάρη: Η κλιματική αλλαγή οφείλει να είναι παράμετρος οποιασδήποτε πολιτικής

?o??d????O??????UC???O??? E`???`??-?? ?U???ýU//EUROKINISSI

Παρέμβαση της Χ. Καφαντάρη, αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος «Η κλιματική αλλαγή έχει ταξικά χαρακτηριστικά»

«Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα για την ανθρωπότητα, οφείλει η ανθρωπότητα να το αντιμετωπίσει», τόνισε η Χαρά Καφαντάρη κατά την έναρξη της τοποθέτησής της.

Στη συνέχεια η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως η κλιματική αλλαγή «έχει σαφώς ταξική διάσταση με την έννοια ότι και σε επίπεδο χωρών στον κόσμο βλέπουμε ότι οι πιο φτωχές χώρες έχουν πολύ πιο σημαντικές επιδράσεις και επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τις πιο πλούσιες, αλλά ακόμη και μέσα στις ίδιες τις πόλεις, στα ίδια τα κράτη». «Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή ότι ο ΟΗΕ, εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, έχει ξεκινήσει αυτά τα ζητήματα να τα αναγάγει σε κυρίαρχα», συμπλήρωσε».

Αναλυτικά η Χαρά Καφαντάρη ανέφερε στη συνέχεια:

«Κάποτε υποτιμούνταν, αλλά σήμερα είναι μια πραγματικότητα. Οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται – γιατί ανέφερε και η κυρία Πρόεδρος κάποιους τομείς – δείχνουν ότι κλιματική αλλαγή οφείλει να είναι βασική παράμετρος και διάσταση οποιασδήποτε πολιτικής, είτε ξεκινάμε από το αγροτικό, είτε καταλήγουμε στην υγεία, στον αέρα που αναπνέουμε, στα πάντα. Από την άλλη μεριά, η Ε.Ε. στον τομέα αυτό πρωτοπορεί με την έννοια ότι παράγει γύρω στο 9%, δεν είμαι σίγουρη, των παγκόσμιων εκπομπών και συμμετέχει με 40% στο Διεθνές Ταμείο της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν είναι εύκολο πραγματικά, όπως είπε και ο κ. Ψύχας, όλες οι χώρες να συμμετάσχουν και εδώ είναι η διαπραγμάτευση και εδώ είναι η αιγίδα του ΟΗΕ, σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά την Ελλάδα, όμως, πρέπει να πούμε ότι από το 2016, μετά το Σύμφωνο των Παρισίων, είναι από τις πρώτες χώρες, η οποία έχει Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται, σε πολλές Περιφέρειες έχει γίνει, και τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής και αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα.

Σαφώς, το θέμα είναι – και γι’ αυτό ίσως συζητάμε και σήμερα κι εχθές που είχαμε μια άλλη Επιτροπή Περιβάλλοντος – ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα, διότι το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο, πρέπει να αντιμετωπισθεί, γιατί το 90% της δημιουργίας της κλιματικής αλλαγής, των εκπομπών κ.λπ., έχουν ανθρωποκεντρική προέλευση. Άρα, είναι ένα θέμα παγκόσμιο κι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Όσον αφορά τα κινήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και αυτές οι παρασκευές των μαθητών σε όλη την Ευρώπη, είναι πράγματα που πρέπει να τα βλέπουμε με τη θετική τους πλευρά, διότι είναι κινήσεις αφύπνισης και αντίδρασης. Γιατί εάν αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλα ζητήματα σήμερα, το πρώτο είναι η κλιματική αλλαγή και το δεύτερο η ένταση των ανισοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα