H Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα ξεπεράσουν σημαντικά τη Γαλλία και τη Γερμανία τα επόμενα χρόνια όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, με βοήθεια από τον τουριστικό τομέα, αναφέρει η Capital Economics.
«Η εύρωστη ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού στηρίζει την άποψή μας ότι οι “περιφερειακές” οικονομίες θα καταγράψουν γενικά ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο τουρισμός είναι πιθανό να προσθέσει σημαντικά στο ΑΕΠ των οικονομιών του νότου, ακόμη και αν ο αριθμός των τουριστών αυξηθεί μόνο σύμφωνα με τις ιστορικές τάσεις.
Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών εκτιμά ότι ο τουρισμός θα αντιπροσωπεύει άμεσα και έμμεσα περίπου το 14% της ισπανικής οικονομίας το 2023. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αριθμό και υποθέτοντας ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται σύμφωνα με τον μέσο όρο του μεταξύ 2015 και 2019 (3,3% ετησίως), ο τουρισμός θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 0,5% ετησίως στην ισπανική οικονομία. Ο τουρισμός θα ενισχύσει πιθανότατα το ΑΕΠ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ακόμη περισσότερο, καθώς αντιπροσωπεύει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομιών αυτών», εξηγεί η Capital Economics.
Ο τουρισμός στην ευρωζώνη είναι πιθανό να συνεχίσει να αναπτύσσεται με αξιοπρεπείς ρυθμούς τα επόμενα τρίμηνα λόγω της αύξησης των πραγματικών μισθών και της αυξημένης παραγωγικής ικανότητας. Αυτό θα αποτελέσει ιδιαίτερη ευλογία για τις οικονομίες του νότου, οι οποίες σε γενικές γραμμές θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο τομέας του τουρισμού αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια. Αρχικά αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη που προλάβαινε μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας μετά την πανδημία. Ωστόσο, ο τομέας συνέχισε να αναπτύσσεται έντονα ακόμη και αφού ανέκτησε το προ της πανδημίας μέγεθός του. Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Μάιο, οι διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα ήταν κατά μέσο όρο 2,8% περισσότερες από ότι το 2019.
Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις συνεχίστηκαν παρά τη στασιμότητα των πραγματικών μισθών το 2023. Αυτό πιθανόν να οφείλεται εν μέρει στη συσσωρευμένη ζήτηση, καθώς ορισμένα νοικοκυριά της ΕΕ επέλεξαν να κάνουν περισσότερες διακοπές από ότι συνήθως, αφού αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η αύξηση του αριθμού των τουριστών από χώρες εκτός της ΕΕ έπαιξε επίσης ρόλο. Πράγματι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ΕΕ αυξάνονται ταχύτερα από τις ταξιδιωτικές δαπάνες εντός ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο τουρισμός είναι πιθανό να αναπτυχθεί πολύ ταχύτερα από την οικονομία στο σύνολό της αυτό το καλοκαίρι, αν και περισσότερο σύμφωνα με τους ιστορικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι έρευνες για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες που σχετίζονται με τον τουρισμό, και ιδίως για ταξιδιωτικές υπηρεσίες, είναι αρκετά ισχυρή. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι περιορισμοί της παραγωγικής ικανότητας στον τουριστικό τομέα αμβλύνονται. Οι αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν αύξηση του αριθμού των επιβατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά χαμηλότερες τιμές λόγω της αύξησης της χωρητικότητας ταχύτερα από τον αριθμό των τουριστών.
Σχετικά Νέα
-
Επίδομα παιδιού: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 – Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση
Την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στις 8 π.μ. αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμας Α21 του.
-
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης έτους 2024
Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ενημερώνει ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης για την.
-
ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές τον Ιούλιο στην Ουκρανία
Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς την Ουκρανία τον Ιούλιο 2024 ανήλθε σε.
-
ΑΑΔΕ: Από την αρχή του έτους έχουν επιστραφεί 5,3 δισ. ευρώ
Από την αρχή του έτους έχουν επιστραφεί 5,308 δισ. ευρώ, με στόχο εννιαμήνου 4,919.