Ομόφωνα υπέρ της συμφωνίας για το Brexit οι ηγέτες της Ε.Ε.

Ομόφωνα εγκρίθηκε από τους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η συμφωνία για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς κάμφθηκαν και οι αντιστάσεις της Ιρλανδίας, με τον Ντόναλντ Τουσκ να αναφέρει πως η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2019.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί

Τα δύσκολα αρχίζουν με την Βουλή των Κοινοτήτων που θα συνεδριάσει το Σάββατο. Το αποτέλεσμα είναι άγνωστο. Υπενθυμίζεται οτι και η Τερέζα Μέι είχε βρει μια συμφωνημένη λύση, αλλά το σχέδιό της απορρίφθηκε 3 φορές από το Κοινοβούλιο.

Οχι από τους Σκωτσέζους

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε και η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.

Θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει την συμφωνία; Προ ημερών είχε πεί οτι είχε πείσει ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν την δική του συμφωνία. Μένει να φανεί αν ισχύει.

Εξοδος στις 31 Οκτωβρίου

Αν ο Αγγλος Πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει την συμφωνία του από την Βουλή των Κοινοτήτων, μια τελευταία φάση είναι απαραίτητη. Η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μόνο αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, μόνο τότε θα έχουν συμφωνημένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν όλα αυτά συμβούν, τίποτα δεν θα αλλάξει δραματικά αφού προβλέπεται περίοδος προσαρμογής, στην διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές θα διαπραγματευθούν την «μελλοντική τους σχέση». Δηλαδή μεταξύ άλλων και τις 100άδες διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ από τις οποίες θεωρητικά το Λονδίνο θα αποσυρθεί.

Η τελευταία συμφωνία προβλέπει μεταβατικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2020 το νωρίτερο.

Το Σάββατο η ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων
Το Σάββατο θα συζητήσει το βρετανικό Κοινοβούλιο επί της έγκρισης της νέας συμφωνίας ή του Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα σήμερα εάν θα προχωρήσουν με τη συνεδρίαση του Σαββάτου, που θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Εάν εγκριθεί, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Ρις-Μογκ.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά. «Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;».

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανέφερε πως «Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο». «Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Ναι των βουλευτών για ψηφοφορία το Σάββατο

Οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

Σχετικά Νέα