Brexit: Νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία στη Βουλή ζητεί η κυβέρνηση Τζόνσον

Το βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να έχει την ευκαιρία να ψηφίσει “ξεκάθαρα υπέρ ή κατά” της συμφωνίας που απέσπασε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζει η Ντάουνινγκ Στριτ, μετά το πλήγμα που δέχτηκε η στρατηγική του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον από την ψηφοφορία επί της τροπολογίας Λέτουιν το Σάββατο.

Με βάση την τελευταία, η οποία ανάγκαζε την κυβέρνηση να φέρει πρώτα τη νομοθεσία κύρωσης του Brexit και μετά την ίδια τη συμφωνία, ο Τζόνσον αναγκάστηκε να στείλει επιστολή – αν και ανυπόγραφη – στην ΕΕ, με την οποία ζητεί τρίμηνη αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, όπως προέβλεπε η Benn Act, προηγούμενο νομοθέτημα που είχε ψηφιστεί παρά τη θέληση της κυβέρνησης προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα ασύντακτου Brexit.

Ο πρωθυπουργός του ΗΒ ζητεί οι βουλευτές να πουν ένα καθαρό “ναι” ή “όχι” στη συμφωνία εντός της Δευτέρας.

Την απόφαση για το εάν η σχετική ψηφοφορία θα διεξαχθεί εντός της ημέρας θα λάβει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

Ο Μπ. Τζόνσον κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο η έγκρισή της από το κοινοβούλιο του ΗΒ είναι απαραίτητη για την εφαρμογή της.

Στη συμφωνία έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο “αγκάθι” για τους Βρετανούς – το λεγόμενο backstop (δικλείδα ασφαλείας) για τη διατήρηση ανοικτών των συνόρων της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίαςε της Ιρλανδίας.

Στη θέση του, ωστόσο, δημιουργείται μηχανισμός ντε φάκτο τελωνειακών ελέγχων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, δηλαδή μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, των δύο τμημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΕΕ εξετάζει τώρα το πώς θα απαντήσει στο αίτημα του ΗΒ για αναβολή του Brexit, ωστόσο σημειώνει ότι η ψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν το Σάββατο δεν σημαίνει απόρριψη της συμφωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζόνσον έστειλε την επιστολή για την παράταση ανυπόγραφημ συνοδεύοντάς την μάλιστα με υπογεγραμμένη, δεύτερη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία αναφέρει ότι μια νέα αναβολή του Brexit θα ήταν “λάθος”.

Την Κυριακή, υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης επέμεναν ότι υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για έγκριση της συμφωνίας και ότι η κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ενεργοποίησε χτες την Επιχείρηση Yellowhammer – το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση ασύντακτου Brexit, δεδομένου ότι δεν είναι σίγουρο πως η ΕΕ θα χορηγήσει παράταση, ενώ ταυτόχρονα πιθανόν να μην έχει προλάβει να εγκριθεί η συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η αρμοδιότητα του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων αφορά το εάν θα θεωρήσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας ως συζήτηση του ίδιου θέματος για δεύτερη φορά, καθώς η ψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν έγινε στο πλαίσιο συζήτησης για τη συμφωνία, με την τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία να ακυρώνεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, αριθμός 10 (δηλαδή του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου) ανέφεραν: “Η τροπολογία καθυστέρησης του Λέτουιν μετέτρεψε τη συζήτηση του Σαββάτου σε μια ανούσια διαδικασία, η οποία στέρησε από τους βουλευτές και τους πολίτες τη δυνατότητα να δουν ένα τέλος στην αβεβαιότητα”.

Και πρόσθεταν: “Το κοινοβούλιο χρειάζεται να δώσει μια ξεκάθαρη ψήφο υπέρ ή κατά της συμφωνίας – θέλουν οι βουλευτές να σεβαστούν το δημοψήφισμα του 2016 όπως διατείνονται – ή μήπως θέλουν να ματαιώσουν εντελώς το Brexit;”.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει ταυτόχρονα και το νομοσχέδιο κύρωσης της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων, εντός της ημέρας.

Το ανώτερο δικαστήριο της Σκωτίας, εξάλλου, Court of Session, θα κληθεί να κρίνει εάν ο Μπ. Τζόνσον συμμορφώθηκε πλήρως με τον νόμο της Benn Act, σε σχέση με την επιστολή για την αναβολή του Brexit.

Το Εργατικό Κόμμα, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επέκριναν σκληρά τη συμπεριφορά του πρωθυπουργού της χώρας σχετικά με την επιστολή, χαρακτηρίζοντας τις μεθόδους του όσον αφορά την υπογραφή και τις επιστολές “παιδιάστικες”.

Όσον αφορά την ίδια τη συμφωνία, ο σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα ζητεί τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος μεταξύ της συμφωνίας Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ και της επιλογής για παραμονή στην Ένωση.

Οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν τη συμφωνία, θεωρώντας την αρνητική για την οικονομία, την απασχόληση, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον της μετά-Brexit Βρετανίας.

Η συμφωνία πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη συνέχεια στη Βουλή των Λόρδων, ενώ στη συνέχεια τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου θα πρέπει να εγκρίνουν την εθνική νομοθεσία εφαρμογής της συμφωνίας.

Σχετικά Νέα