Brexit: «Το άρθρο 50 γράφτηκε για το θεαθήναι»

ImageHandlerΟ πρώην Ιταλός πρωθυπουργός,  Τζουλιάνο Αμάτο είπε ότι είχε γράψει το πλέον διαβόητο άρθρο 50 και ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό για το θεαθήναι

Η ρήτρα που ενεργοποιεί την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε πραγματικά σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται, ομολόγησε ο ίδιος ο συντάκτης της.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός,  Τζουλιάνο Αμάτο, ο οποίος αργότερα συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βοήθησε να συνταχθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο αργότερα έγινε η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Είπε ότι είχε γράψει το πλέον διαβόητο άρθρο 50 και ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό για το θεαθήναι.

“Έγραψα το άρθρο 50, έτσι το ξέρω καλά,” δήλωσε σε συνέντευξη στη Ρώμη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Είπε πως είχε τοποθετήσει ειδικά το άρθρο για να αποτραπεί η βρετανική κυβέρνηση από το να διαμαρτύρεται πως δεν υπήρχε τρόπος για αυτούς να εγκαταλείψουν το μπλοκ.

“Η πρόθεσή μου ήταν ότι θα πρέπει να είναι μια κλασική δικλείδα ασφαλείας που θα είναι εκεί, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ. Είναι σαν να έχετε ένα πυροσβεστήρα που δεν πρέπει ποτέ να πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αντ’ αυτού, η φωτιά συνέβη”.

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός περιέγραψε το Brexit ως “καταστροφή”, χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ Κάμερον «τρελό» για που κάλεσε σε δημοψήφισμα το λαό και κάλεσε τις άλλες χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Για την επικείμενη συνομιλία, είπε: «Μην δίνετε στη Βρετανία τη δυνατότητα της σκέψης ότι το Brexit είναι ένας καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό που έκαναν πάντα, να αρπάζουν ό,τι τους συμφέρει (μέσα την ΕΕ) και να φεύγουν από ό,τι δεν τους αρέσει.

«Όσο περισσότερο συνειδητοποιούν ότι χάνουν, τόσο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα, ότι το 2020 (όταν θα υπάρξουν εκλογές) κάποιος να κάνει κάτι γι ‘αυτό».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν μια «παράλογη ελπίδα», ωστόσο, και ως εκ τούτου θέλει “οι διαπραγματεύσεις [να] παραταθούν ώστε να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Η (Πρωθυπουργός) Μέι θέλει να ολοκληρώσει τα πράγματα πριν από το 2019, αλλά είναι εύκολο να παραταθούν τα θέματα”.

Υπήρξαν εικασίες σχετικά με το πότε και το πώς το άρθρο 50 θα ενεργοποιηθεί, με αποτέλεσμα την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου.

Η Τερέζα Μέι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει επίκληση της ρήτρας μέχρι το 2017. Έχει επίσης δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι η θέση της Σκωτίας στις διαπραγματεύσεις να είναι σαφής.

Η διαδικασία της επίκλησης του άρθρου 50 λέγεται ότι είναι μη αναστρέψιμη. Από τη στιγμή που θα έχει χρησιμοποιηθεί, αναμένεται να διαρκέσει από δύο χρόνια έως και μια δεκαετία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα