Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, πώς καθιερώθηκε

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι γνωστή ως και η πιο καταθληπτική μέρα του χρόνου. Έτσι λοιπόν σήμερα, η Δευτέρα αυτή είναι γνωστή και ως «Blue Monday», θεωρείται ότι τη μέρα αυτή οι άνθρωποι κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα. Πώς καθιερώθηκε η θεωρία της μελαγχολικής Δευτέρας.

Αν και η «Blue Monday» έχει «ακυρωθεί» ως θεωρία, φέτος πολλοί πιστεύουν πως πρέπει να την δούμε ακόμα πιο σοβαρά λόγω του κορονοϊού, καθώς ο αυτοπεριορισμός, το άγχος, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία, μπορεί πράγματι να είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός.

Από πού προήλθε η θεωρία της «Blue Monday»

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel.

Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι.

Πάντως, ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ επιχείρησε να δώσει κι ένα επιστημονικό υπόβαθρο στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας το 2005 έναν μαθηματικό τύπο, ο οποίος αποδεικνύει ότι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι όντως η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου.

Συνδύασε λοιπόν τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα