Bloomberg: Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα αυξάνονται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις

Μια από τις πιο “καυτές” αγορές ακινήτων της Ευρώπης έχει εξελιχθεί η Αθήνα, με διαμερίσματα τόσο σε υποβαθμισμένες βιομηχανικές περιοχές της αλλά και κατά μήκος της ακτογραμμής της.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, με μια αύξηση τριπλάσια από την αντίστοιχη στη Στοκχόλμη ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στο Παρίσι υποχώρησαν.

Η άνοδος αυτή οφείλεται εν μέρει στη μακρά και αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια παγιδεύονται σε νομικές διαδικασίες, μειώνοντας την προσφορά στην αγορά και ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος έπληξε την αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης κερδίζει το πάνω χέρι σε περισσότερες πόλεις.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση σύμφωνα με τα τελευταία μηνιαία στοιχεία ενώ αύξηση των πωλήσεων καταγράφηκε στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη με άνοδο άνω του 3%.

Η δεκαετής κρίση χρέους της Ελλάδας άφησε τους δανειστές με 107 δισεκατομμύρια ευρώ επιβαρυμένο χρέος το 2016. Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν πουλήσει επισφαλή δάνεια, που συνδέονται με υποθήκες ακινήτων. Αν και τα σπίτια μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμούς, ασκούνται έντονες πιέσεις στο κομμάτι των διαθέσιμων κατοικιών.

“Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά”, δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

Εκτός από την έλλειψη, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους καταναλωτές περισσότερη αγοραστική δύναμη. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φαίνεται να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009.

Η δυναμική έχει μετατρέψει περιοχές όπως το Γκάζι – ένα γερασμένο βιομηχανικό σύμπλεγμα – σε μια περιζήτητη γειτονιά. Με περιορισμένο χώρο διαβίωσης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε σοφίτες γύρω από την Τεχνόπολη – ένα παλιό εργοστάσιο αερίου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανικό μουσείο και εκθεσιακό χώρο.

Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το πολυτελές προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα προσελκύουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Επιτέλους ξεκινούν οι εργασίες και στο Ελληνικό. Η ανάπλαση ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ του παλιού αεροδρομίου της πόλης – το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της Ελλάδας – θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.

Το Bloomberg σημειώνει ότι ο κόστος στέγασης ανέβηκε περισσότερο από το ένα τρίτο του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών πέρυσι, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 20% σε όλη την ΕΕ. Οι τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα