Bloomberg: Ο Σολτς στοχεύει σε ανατροπή μετά το παραπαίον ξεκίνημα ως ηγέτης της Γερμανίας

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης υψηλού προφίλ στο Κίεβο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απευθύνθηκε στον Τύπο μόνο μετά τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, και για μια ομαδική φωτογραφία, τοποθετήθηκε στο περιθώριο, παρά το γεγονός ότι παρείχε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία από ό,τι οι άλλες χώρες μαζί, αναφέρει το Bloomberg.

Η οπτική στο Κίεβο δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει το πώς ο Σολτς εξακολουθεί να αγωνίζεται να βρει τη θέση του στη διεθνή σκηνή μετά τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως οικοδεσπότης της τριήμερης συνόδου κορυφής των ηγετών του G7 που αρχίζει σήμερα, έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσει να το αλλάζει αυτό.

Στο παλάτι Elmau στις Βαυαρικές Άλπεις, ο 64χρονος σοσιαλδημοκράτης θέλει να εξασφαλίσει περισσότερη οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, να δημιουργήσει ένα ταμείο για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν μια επισιτιστική κρίση και να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τον συντονισμό των εθνικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, την οποία έχει ονομάσει “Λέσχη για το Κλίμα”.

Αν δεν καταφέρει να επιδείξει πρόοδο, θα προστεθεί στον αυξανόμενο σωρό στοιχείων που οι επικριτές του λένε ότι δείχνουν ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων του.

Όπως συνηθίζεται στις συναντήσεις των μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου, ο Σολτς προσκάλεσε εκπροσώπους από όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αυτή τη φορά, το ρόστερ αποτελείται από ηγέτες από την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική, τη Σενεγάλη και την Αργεντινή. Οι αξιωματούχοι του Scholz επέμειναν να τους αποκαλούν “εταίρους” και όχι “καλεσμένους”.

Στη σύνοδο κορυφής και πέραν αυτής, στόχος του Σολτς είναι να διευρύνει τη συμμαχία κατά της Ρωσίας. Ο καγκελάριος και οι βοηθοί του έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες για να φλερτάρουν άλλες χώρες και να αντισταθούν στους ισχυρισμούς του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και όχι η εισβολή της Ρωσίας ευθύνονται για τον αποκλεισμό των ουκρανικών αποστολών σιταριού.

Το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει ο Σολτς είναι η αντιπαράθεση με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ο Πούτιν έχει συμπιέσει δραστικά τις προμήθειες, γεγονός που ώθησε το Βερολίνο να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στη διανομή φυσικού αερίου την Πέμπτη. Η αντιπαράθεση εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου διαταραχής της γερμανικής οικονομίας και αφήνει στον Σολτς ακόμη λιγότερα περιθώρια ελιγμών. Το να υποκύψει στον Πούτιν δεν αποτελεί επιλογή, αλλά ούτε και το να αφήσει τους ανθρώπους να παγώσουν αυτόν τον χειμώνα.

Αφού εξασφάλισε μια εκλογική νίκη-έκπληξη τον Σεπτέμβριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία χτύπησε την ώρα που ο τρικομματικός συνασπισμός του έβρισκε τα πατήματά του. Τα μπρος-πίσω του σχετικά με τις παραδόσεις όπλων και η παράδοση του SPD να συνεργάζεται με τη Ρωσία αποδυνάμωσαν τη θέση του.

Ο Scholz είναι ένας “ήσυχος παγκόσμιος ηγέτης που ενεργεί αργά και μη θεαματικά στην παγκόσμια σκηνή”, εγκλωβισμένος από το ίδιο του το εριστικό κόμμα και έναν δυσκίνητο συνασπισμό, δήλωσε η Daniela Schwarzer, εκτελεστική διευθύντρια για την Ευρώπη και την Ευρασία στο Open Society Foundations.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του έχασαν δύο περιφερειακές εκλογές τον Μάιο και είναι πλέον τρίτοι σε εθνικό επίπεδο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, πίσω από το συντηρητικό μπλοκ και τους Πράσινους, τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού του. Η υποστήριξη για τους φιλοεπιχειρηματικούς Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι ελέγχουν το ισχυρό υπουργείο Οικονομικών, έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%.

Τα εσωτερικά ζητήματα επηρέασαν την ικανότητα του Σολτς να υλοποιήσει τη διεθνή του ατζέντα. Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκατέλειψε τη συνήθη επιφυλακτικότητά του και υποσχέθηκε μια “θαλάσσια αλλαγή” στη γερμανική πολιτική. Η προσπάθεια περιελάμβανε ένα χρηματοδοτούμενο από το χρέος ταμείο ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (105,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της χώρας και την αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% της οικονομικής παραγωγής – όπως ζητούσαν εδώ και χρόνια οι βασικοί σύμμαχοι.

Ενώ κέρδισε την υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης για την κατοχύρωση του αμυντικού ταμείου στο σύνταγμα, η υλοποίηση των υποσχέσεων για ανάληψη ενός πιο διεκδικητικού ρόλου στις παγκόσμιες υποθέσεις υπήρξε ασταθής.

Αφού ανέτρεψε την πολιτική του συμφωνώντας να προμηθεύσει βαρέα όπλα, η κυβέρνησή του προσφέρθηκε να στείλει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH 2000 στις αρχές Μαΐου. Έφτασαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ένα σχέδιο για την αποστολή αντιαεροπορικών οχημάτων Gepard παραμένει κολλημένο. Μόνο το 35% της στρατιωτικής βοήθειας που είχε υποσχεθεί η Γερμανία είχε παραδοθεί στις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Σε μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να υπονομεύσει την περιβαλλοντική του ατζέντα, η Γερμανία πιέζει τα κράτη της G-7 να ανακαλέσουν μια δέσμευση που θα σταματούσε τη χρηματοδότηση υπερπόντιων έργων ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε σημαντική ανατροπή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα: Η Γερμανία πιέζει για αναστροφή της G-7 για τα ορυκτά καύσιμα σε ένα χτύπημα για το κλίμα

Ορισμένες από τις τρικλοποδιές του Σολτς αφορούν το ύφος. Ο χαμηλόφωνος πολιτικός είναι περισσότερο ένας παρασκηνιακός χειριστής που επιδιώκει να σφυρηλατήσει μια συναίνεση στο παρασκήνιο παρά να εντυπωσιάσει με μεγάλες ομιλίες και χειρονομίες, δήλωσε άτομο που βρίσκεται κοντά στον καγκελάριο.

Ο Σολτς δεν αφήνει πολλά στην τύχη στη συνάντηση με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο ίδιο ήσυχο θέρετρο που δημιούργησε διάσημες εικόνες της Μέρκελ και του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2015. Το απομακρυσμένο σκηνικό αποφεύγει επίσης τον κίνδυνο διαδηλώσεων του τύπου που αμαύρωσαν τη σύνοδο κορυφής του 2017 στο Αμβούργο, όταν ο Σολτς ήταν δήμαρχος.

Αλλά μένει να δούμε αν μπορεί να επιτύχει κάτι απτό στη σύνοδο κορυφής. Όσον αφορά την απομόνωση της Ρωσίας, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη υποβαθμίσει τις προσδοκίες ότι χώρες-εταίροι όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική θα υιοθετήσουν μια κριτική στάση. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επίσης ρίξει κρύο νερό σε μια πρόταση των ΗΠΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Σολτς έχει χαρακτηρίσει την εκδήλωση ως μια ευκαιρία να αρχίσει η επαναφορά του μεταπολεμικού συστήματος των διεθνών θεσμών που βασίζονται σε κανόνες, το οποίο έχει συμβάλει στη στήριξη της γερμανικής ευημερίας.

“Πρόκειται για την οικοδόμηση μιας νέας παγκόσμιας ειρηνευτικής τάξης”, δήλωσε ο Scholz σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στη βαυαρική πόλη Tutzing. “Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της παγκόσμιας καμπής”.

Ο Σολτς βλέπει τη Λέσχη του για το Κλίμα ως μια διέξοδο προς τα εμπρός. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συμμαχία χωρών πρόθυμων να αποδεχθούν κοινούς κανόνες και πρότυπα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Εάν σημειώσει πρόοδο, θα είναι ένα επίτευγμα που θα φέρει την υπογραφή του.

Μιλώντας σε Γερμανούς επιχειρηματίες την Τρίτη, ο Σολτς δήλωσε ότι ένας τέτοιος θεσμός είναι επειγόντως απαραίτητος για να αποφευχθεί ένα χαοτικό συνονθύλευμα εθνικών κανονισμών. Ο κίνδυνος θα ήταν νέες εμπορικές συγκρούσεις στις οποίες οι χώρες θα επέβαλαν “πράσινους δασμούς” σε αγαθά που θεωρούνται λιγότερο βιώσιμα.

Ο Scholz και ο Joerg Kukies, ο κορυφαίος οικονομικός του σύμβουλος, κατάφεραν να φέρουν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα μαζί τους για να πλαισιώσουν τις προσπάθειές τους.

Η καγκελάριος γνωρίζει ότι η απόκτηση υποστήριξης από άλλες βιομηχανικές οικονομίες, καθώς και από χώρες όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική, θα χρειαστεί περισσότερες από τρεις ημέρες στις Άλπεις.

“Το Ελμάου είναι στα βουνά, αλλά σίγουρα δεν θα μετακινήσουμε βουνά εκεί”, δήλωσε στην εβδομαδιαία βιντεοσκοπημένη ομιλία του το Σάββατο. “Μπορούμε όμως να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να προετοιμάσουμε πράγματα που αξίζουν τον κόπο για όλους μας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα