Bloomberg: Με το βαρέλι στα 80 δολάρια το πιθανό είναι να έχει πιο πάνω για το πετρέλαιο

Μετά από μαρασμό των τιμών για μήνες, το αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ζήτηση καυσίμων στην Κίνα και αλλού ανακάμπτει από την πανδημία για να φτάσει σε νέα υψηλά. Αυτό συμβαίνει ακριβώς τη στιγμή που οι περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της στον ΟΠΕΚ+ πρόκειται να αποστραγγίσουν γρήγορα τις δεξαμενές αποθήκευσης σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το Bloomberg.

«Αναμένουμε μια απότομη σύσφιξη της αγοράς», δήλωσε ο Τόριλ Μποσόνι, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας στο Παρίσι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. «Καθώς η ζήτηση αυξάνεται εποχιακά, πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές να συνεχίσουν να αυξάνονται στο τρίτο τρίμηνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εξέλιξη αναμένεται να επιβραβεύσει τους πετρελαιοπαραγωγούς,από το Τέξας ως τη Μόσχα. Παράλληλα, θα έθετε επίσης σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ωφεληθεί πρόσφατα από τη χαλάρωση του κόστους των καυσίμων και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και θα επηρεάσει τις τύχες των πολιτικών ηγετών – από την επανεκλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μέχρι τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η επιστροφή του αργού πετρελαίου Brent στα 80 δολάρια το βαρέλι είναι ένα σημείο καμπής, που προαναγγέλλει ένα σημαντικό ράλι τιμών. Τα σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας εξακολουθούν να σκουραίνουν τον ορίζοντα, από τους ασταθείς κινεζικούς δείκτες έως την αύξηση των επιτοκίων, και τα βαρέλια αργού πετρελαίου με μειωμένες τιμές από το Ιράν και τη Ρωσία, συνεχίζουν να πλημμυρίζουν μέρος της αγοράς.

Αλλά γίνεται ορατό ότι η αγορά φαίνεται να έχει βρει ένα σημείο αναφοράς.

Οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου πέρασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώνοντας τις προσδοκίες τους για τις τιμές. Εγκατέλειψαν τις αρχικές εκκλήσεις για επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης, παρόλο που η Σαουδική Αραβία κατέβαλε επανειλημμένες προσπάθειες για να αυξήσει τις τιμές περικόπτοντας την παραγωγή.

Ωστόσο, οι αναλυτές διατήρησαν την άποψη ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα παρείχαν μια ισχυρότερη αγορά και από την περασμένη εβδομάδα τα κομμάτια του πετρελαϊκού παζλ άρχισαν να μπαίνουν στη θέση τους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent, το κύριο διεθνές σημείο αναφοράς, εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

«Είναι το σημείο καμπής που περίμενε η αγορά», δήλωσε ο Jorge Leon, αντιπρόεδρος έρευνας αγοράς πετρελαίου στη Rystad Energy A/S. «Μοιάζει με την έναρξη ενός καύσωνα στην αγορά αργού», πρόσθεσε.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+
Η κρίση έρχεται καθώς οι περικοπές της παραγωγής που έγιναν από τους Σαουδάραβες και άλλους στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών του ΟΠΕΚ+ άρχισαν να έχουν αντίκτυπο.

Το βασίλειο έδωσε άλλο ένα χτύπημα στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι μια επιπλέον, μονομερής μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα, θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο.

Ακόμη και η Ρωσία, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, φαίνεται να παίζει ρόλο. Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, η Μόσχα ενίσχυε τις εξαγωγές αργού και μεγιστοποιούσε τις πωλήσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, παρόλο που δεσμευόταν να μειώσει την παραγωγή. Τα δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg δείχνουν ότι, τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 9 Ιουλίου, η χώρα μείωσε τις εξαγωγές κατά περίπου 25%.

Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης κινήθηκε ήδη από πλεόνασμα σε έλλειμμα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Standard Chartered. Το έλλειμμα θα υπερδιπλασιαστεί τους επόμενους μήνες, εξαντλώντας τα αποθέματα πετρελαίου κατά 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, εκτιμά η τράπεζα. «Όλοι οι μικρο-θεμελιώδεις παράγοντες γίνονται τελικά ανοδικοί», δήλωσε ο Τρέβορ Γουντς Trevor Woods, επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Northern Trace Capital LLC, προβλέποντας άνοδο των τιμών.

Σκεπτικισμός από τις τράπεζες
Δεν συμφωνούν όλοι ότι θα υπάρξει ράλι των τιμών. Πολλοί παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εξακολουθούν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τις προοπτικές αύξησης των τιμών.

Η ζήτηση παραμένει στο έλεος ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνει από τη συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης, έως την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τους φόβους ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση. Την περασμένη εβδομάδα, η IEA (Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας), περιόρισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια κατανάλωση καυσίμων για φέτος.

Από την πλευρά της προσφοράς, η παραγωγή αυξάνεται από τις ΗΠΑ στη Βραζιλία και τη Γουιάνα. Ακόμη και εντός του ΟΠΕΚ+, μέλη όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, που εξαιρούνται από τις περικοπές στην παραγωγή, αυξάνουν τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι εξαγωγές της Τεχεράνης έχουν φτάσει σε υψηλό πέντε ετών.

Παράγοντες της Wall Street που κάποτε προέβλεπαν αργό πετρέλαιο στα 100 δολάρια, τώρα τις μειώνουν τις προβλέψεις τους. Η JPMorgan Chase & Co. υποστηρίζει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή, ενώ η Morgan Stanley βλέπει την αγορά ξανά σε πλεόνασμα το επόμενο έτος.

«Πολλά εξαρτώνται από τη ζήτηση», δήλωσε ο Μάρτιν Ρατς, του τομέα παγκόσμιας στρατηγικής πετρελαίου της Morgan Stanley με έδρα το Λονδίνο. «Αλλά η προσφορά φαίνεται ότι υπάρχει για να την καλύψει», ανέφερε.

Ακόμα κι έτσι, πολλοί παρατηρητές της αγοράς τη βλέπουν να κινείται σημαντικά ανοδικά. Και φυσικά, ο πιο ισχυρός παράγοντας στην αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε αυτήν την πλευρά της εξίσωσης.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία χρειάζεται ενισχυμένα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτήσει τα σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσει την αγορά πετρελαίου σε ισορροπία. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παρατείνει περαιτέρω τις εθελοντικές περικοπές της.

«Αποκλείοντας μια απότομη μακροοικονομική επιβράδυνση, τα… αστέρια ευθυγραμμίζονται για ένα έντονο ράλι τιμών του αργού» στα 90 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος των συμβούλων Rapidan Energy Group με έδρα την Ουάσινγκτον και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα