

Διδάγματα από την ελληνική κρίση μπορούν να αντλήσει ο πλανήτης, σε αυτή την αδυσώπητη παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, εξηγώντας πως σε έναν οδηγό καταγραφής των κινδύνων που ελλοχεύουν για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, λόγω ενός πρωτοφανούς οικονομικού σοκ, «η Ελλάδα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα» για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, μια ύφεση τουλάχιστον 10% μπορεί να μοιάζει πρωτοφανής σε καιρούς ειρήνης και μετά τους Παγκόσμιους Πολέμους, ωστόσο τέτοια μεγέθη προβλέπει για την Ευρωζώνη, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ η Unicredit, λόγω του κορονοϊού. Η εμπειρία που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετική, ωστόσο είναι ενδεικτική, λόγω του μεγέθους του πρωτοφανούς «σεισμού» που είχε προκληθεί.
Τι βίωσε η Ελλάδα
Η ελληνική κρίση χρέους επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στην ανάπτυξη της χώρας, στη σκιά της λιτότητας που είχε επιβληθεί, «χτυπώντας» πρώτα τα πιο αδύναμα στρώματα της οικονομίας, ενώ η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη. Η οικονομική καταστροφή οδήγησε σε μεγάλη πολιτική αστάθεια. Και αυτές είναι μερικές, μόνο, επιπτώσεις μιας κρίσης.
Κι ενώ ακόμη δεν μπορεί να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, ο πλανήτης μπορεί να αντλήσει διδάγματα από όσα πέρασε η Ελλάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας προειδοποιεί για απώλεια τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2020, ενώ πολλοί οικονομολόγοι σπεύδουν να παρομοιάσουν τη δύσκολη σημερινή συγκυρία με τη Μεγάλη Ύφεση.
Στην Ελλάδα, τα χρόνια της κρίσης, η ανεργία έφτασε το 30%, ενώ η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 50%. Ένα στα δύο δάνεια στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών «κοκκίνισε», ενώ μέσα σε μια δεκαετία η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα ήταν πρωτοφανής. Η δυσμενής πορεία της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν περισσότεροι από πέντε πρωθυπουργοί.
«Αυτό που μπορεί να διδαχθούν οι χώρες από την ευρεία πολιτική κρίση που βίωσε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια είναι το εξής: Κανείς δεν ευθύνεται για την πανδημία του κορονοϊού», δηλώνει στο Bloomberg καθηγητής οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Πηγή: insider.gr
Σχετικά Νέα
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας παρέστη στην επετειακή εκδήλωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για.
Κερδίζει τους νέους το Youth Pass – Ξεπέρασαν τις 147.000 οι αιτήσεις
Μεγάλη είναι η απήχηση του Youth Pass στους νέους δικαιούχους, καθώς μέχρι στιγμής 147.130.
Ακόμα πιο άμεσες απονομές συντάξεων, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Netcompany στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ. Ένα έργο που πρόκειται να.
Δημοτικά τέλη επιχειρήσεων: Επιστολή ΒΕΑ προς κυβέρνηση και ΚΕΔΕ
Επιστολή για τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις απέστειλε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.