Bloomberg: Η αποχώρηση Schaeuble από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αποτελεί το τέλος μίας εποχής

Ως το «τέλος μίας ολόκληρης εποχής» στην πολιτική ζωή όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης χαρακτηρίζει το Bloomberg, την (τουλάχιστον διαφαινόμενη) αποχώρηση του Wolfgang Schaeuble από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Στο άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου, το οποίο φιγουράρει ως πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση που τον μετέτρεψε σε μία κυρίαρχη προσωπικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Είναι μία κίνηση-σταθμός την ώρα που η Angela Merkel προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση για να ξεκινήσει την τέταρτη θητεία της.

Ο 75χρονος Schaeuble, βετεράνος των προηγούμενων τριών κυβερνήσεων Merkel, υπηρέτησε με καγκελάριο τον Helmut Kohl και βοήθησε στη διαπραγμάτευση για την επανένωση της Γερμανίας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Ως υπουργός Οικονομικών για μία 8ετία, ο Schaeuble ταυτίστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Νότια Ευρώπη με τη γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομική λιτότητα.

Αν και η μετακίνησή του ενισχύει την πιθανότητα η Γερμανία να καταστεί πιο προσαρμοστική προς την Ευρωζώνη, το γεγονός ότι το FDP έχει αναδειχθεί ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος και ζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενταχθεί στην κυβέρνηση, μάλλον υποδεικνύει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις θέσεις της Γερμανίας.

Το κόμμα της Merkel υποστήριξε ότι σχεδιάζει να προτείνει τον Schaeuble για την προεδρία της Bundestag, ως αντίδραση της ένταξης στο κοινοβούλιο του ακροδεξιού κόμματος AfD.
«Ένας από τους τελευταίους μεγάλους Δυτικογερμανούς», με αυτόν τον τρόπο χαρακτήρισε (μέσω Twitter) τον Schaeuble, ο Rupert Harrison, πρώην στέλεχος της βρετανικής κυβέρνησης και νυν διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην BlackRock και προσέθεσε «η αποχώρησή του αποτελεί το τέλος μίας εποχής, ακόμη και εάν διαφωνείς μαζί του, για θέματα όπως για παράδειγμα η δημοσιονομική πολιτική».
Η αποχώρηση Schaeuble είναι η πρώτη συνέπεια των εκλογών, ενώ η Merkel προσπαθεί να σχηματίσει τρικομματική κυβέρνηση, με FDP και Πράσινους.

Το CDU θα πρέπει να κλείσει αρκετά περίπλοκες συμφωνίες τόσο σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθηθεί όσο και στο μοίρασμα των υπουργείων.
Το FDP έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει τη θέση του Schaeuble.

«Δεν είναι κρυφό ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι ύψιστης σημασίας για το FDP», τόνισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Wolfgang Kubicki.

Τόνισε ακόμη ότι «διαβεβαιώνουμε τις αγορές ότι η οικονομική πολιτική της Γερμανίας δεν πρόκειται να αλλάξει εάν τη θέση του υπουργού Οικονομικών αναλάβει μέλος του κόμματός μας.

Θα συνεχίσουμε να τασσόμαστε υπέρ της σταθερότητας στην Ευρωζώνη και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να φοβούνται μία συγκυβέρνηση των CDU, FDP και Πράσινων».

Το FDP έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ της εξόδου μίας χώρας από το ευρώ χωρίς να αποχωρήσει και από την ΕΕ, θέλει να περιορίσει την ισχύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και να υπάρχει δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση που κάποια χώρα ξεπεράσει το όριο του ελλείμματος.

Από την πλευρά τους οι Πράσινοι έχουν λιγότερο αυστηρές θέσεις έναντι τόσο του ευρώ όσο και της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα