Bloomberg για Ελλάδα: Διαφωνίες λίγο πριν το φινάλε του δράματος

Η Ελλάδα μπορεί να οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες λήξης του μνημονίου, παρατηρεί το Bloomberg σε δημοσίευμά του, κάνοντας μνεία στα σημεία διαφοροποίησης μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Γερμανίας κυρίως.

Όπως σημειώνεται, με φόντο το σημερινό Eurogroup, αν και η Γερμανία υποδεικνύει πως θα μπορούσε να τηρήσει λιγότερο αυστηρή γραμμή, παραμένουν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ διάφορων χωρών και του ΔΝΤ σχετικά με το πόση ευελιξία θα δοθεί στην Ελλάδα και τον βαθμό επιτήρησης που θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Όλες οι πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία τον Ιούνιο, προτού λήξει το πρόγραμμα προσαρμογής στα τέλη του καλοκαιριού και η πιο υπερχρεωμένη χώρα της Ευρώπης βασίζεται για ακόμη μια φορά στην αγορά ομολόγων για χρήματα, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Πάντως, όπως σημειώνεται, σχεδόν έξι χρόνια μετά από την υπόσχεση για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους που δόθηκε στην Ελλάδα, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το ποιο θα είναι το φινάλε για μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα υφίσταται, ακόμη, τις επιπτώσεις, με την οικονομία της χώρας να αναπληρώνει μόνο ένα μέρος των απωλειών της και ενώ τα μέτρα λιτότητας εξακολουθούν να πλήττουν τη χώρα. Αλλά εν όψει των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το επόμενο έτος, η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης.

Στο σημείο αυτό, ένα βασικό σημείο της διαφωνίας είναι το εάν ο μηχανισμός αναπτυξιακής προσαρμογής θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα ή έπειτα από την έγκριση των μελών της Ευρωζώνης. Το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χώρες όπως η Γαλλία εκτιμούν ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα, ενώ η Γερμανία θέτει τον όρο της αξιολόγησης που θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα εκτροχιαστεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι πιο πρόθυμος να αλλάξει τόνο σε σχέση με την Ελλάδα, συγκριτικά με τη στάση που διατηρούνταν τα τελευταία χρόνια. Είναι ανοιχτός στην ιδέα της ελάφρυνσης χρέους, εφ’όσον η χώρα συμφωνεί να συνεχίσει τον έλεγχο, μετά από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Ένα ακόμη σημείο – κλειδί της διαφωνίας αφορά στα ελληνικά δάνεια που θα καλυφθούν.

Την ίδια ώρα, υπάρχει και το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού. Κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν η Ελλάδα να διατηρήσει το συμφωνηθέν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και έπειτα 2%. Το ΔΝΤ, εντούτοις, αμφιβάλλει για το εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμώντας ότι για αυτό χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Πάντως, πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει μια σειρά από οικονομικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την τελευταία αξιολόγηση, υπενθυμίζει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα