Το Bloomberg, αναφέρει σήμερα ότι στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο βασικό κεφάλαιο του «δράματος της κρίσης» και να τελειώσει μήνες αβεβαιότητας.
Ενώ όλοι οι πιστωτές συμφωνούν πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εντούτοις τα κράτη της ευρωζώνης είναι απρόθυμα να προσφέρουν πρόσθετη βοήθεια, σημειώνεται.
«Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι πολύ υψηλές» ανέφερε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem χθες μιλώντας στο κοινοβούλιο της Χάγης. «Εκτιμώ πως θα το λύσουμε αυτό και το ΔΝΤ θα πάρει μια θετική απόφαση», συμπλήρωσε.
Πολλά κράτη με πρώτη τη Γερμανία εμμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την παροχή επιπρόσθετης βοήθειας. Ενώ το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης, εντούτοις έχει μείνει εκτός από το τρίτο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι απαραίτητη επιπλέον ελάφρυνση χρέους για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Ο κύριος συμβιβασμός που συζητιέται είναι το ΔΝΤ να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά να μείνει εκτός της χρηματοδότησης μέχρι να βεβαιωθεί για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Κάτι τέτοιο θα του επέτρεπε να τηρήσει τους κανόνες του δίνοντας παράλληλα στα κράτη – μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν περισσότερα κεφάλαια προς την Αθήνα.
Πάντως είναι απίθανο αυτός ο συμβιβασμός να καταστήσει την Ελλάδα επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ -το οποίο θα ενίσχυε τις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στην αγορά- μια υπόσχεση που η κυβέρνηση στην Αθήνα δίνει εδώ και μήνες. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά επικίνδυνη και ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή της στο QE, καθώς δεν υπήρχε ποτέ τέτοια αβεβαιότητα.
Την ίδια στιγμή, μετά τις προσπάθειες της γαλλικής πλευράς να συμπεριλάβουν μια πρόταση για την εξάρτηση της ελάφρυνσης χρέους από τις επιδόσεις ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες διασφαλίσεις στην τελική συμφωνία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι.
Σε κάθε περίπτωση, παρά την κίνηση προς μια συμφωνία και την πιεστική ανάγκη επίτευξης αυτής, ο κίνδυνος αποτυχίας εξακολουθεί να υπάρχει.