Berenberg: Win – win για Ελλάδα και Ευρωζώνη η εκλογή Μητσοτάκη

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές με 158 από τις 300 έδρες στο κοινοβούλιο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο, εξηγεί η Berenberg σε note για τις εκλογές. Η νέα φιλο-μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα μπορούσε βοηθήσει τη χώρα να να ξεκινήσει την άνοδο της πιο δυναμικά.

Για τρεις λόγους, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καλό για την Ελλάδα:

1. Σε μια αξιοσημείωτη εκδήλωση πολιτικής ωριμότητας, οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν απορρίψει τις λαϊκιστικές και άλλες ριζοσπαστικές συνταγές. Τέσσερα χρόνια μετά την εξουσία του συνασπισμού των αριστερών και των δεξιών στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015, οι Έλληνες υποστήριζαν με συντριπτική πλειοψηφία τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία (39,9%), τον μη-ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ και το κεντροαριστερό Κίνημα Αλλαγής (8,1%). Τα δύο μεγάλα σκληρά αριστερά κόμματα κέρδισαν λιγότερο από 9%, με το ριζοσπαστικό κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με 3,4% πίσω από το ΚΚΕ. Η ακραία δεξιά Χρυσή Αυγή δεν κατόρθωσε να πάρει το 3% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο, εν μέρει επειδή έχασαν τη τους ψήφους από μια νέα φιλο-ρωσική δεξιά ομάδα (3,7%). Η Νέα Δημοκρατία οφείλει τη σαφή πλειοψηφία των εδρών της στην πριμοδότηση των 50 θέσεων, την οποία απονέμουν οι ελληνικοί κανόνες στο κορυφαίο κόμμα.

2. Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας αποφασιστικός εκσυγχρονιστής, ο οποίος το έχει αποδείξει στη θητεία του ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην προηγούμενη κυβέρνηση το 2013 και το 2014. Αναμένουμε από αυτόν, επισημαίνει η Berenberg, να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο, τη μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά καθώς και την πιο ισχυρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προόδου.

3. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει ένα βασικό εμπόδιο στις αρχές του επόμενου έτους. Τον Φεβρουάριο του 2020, θα χρειαστεί 180 ψήφους στο κοινοβούλιο (60% πλειοψηφία) για να επιβεβαιώσει τον Πρόεδρο της Ελλάδας για δεύτερη πενταετή θητεία ή να εκλέξει το διάδοχο του. Εάν αποτύχει, θα γίνουν νέες εκλογές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του Σαμαρά στα τέλη του 2014, ανοίγοντας το δρόμο στην εξουσία στο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, ακολουθούμενη από την καταστροφική αντιπαράθεση Τσίπρα / Βαρουφάκη με τους πιστωτές το πρώτο εξάμηνο του 2015. Μαζί με τα 22 θέσεις του ΚΙΝΑΛ, ο Μητσοτάκης πιθανότατα να συγκεντρώσει τις 180 θέσεις που απαιτούνται στον τρίτο γύρο ψηφοφορίας για τον πρόεδρο, ώστε να αποφευχθούν επαναληπτικές εκλογές στις αρχές του 2020.

Μια πρόσκληση για τους πιστωτές
Το πρόγραμμα μεταρρύθμισης του Μητσοτάκη έχει νόημα. Ωστόσο, αποτελεί πρόκληση για τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας. Μετά τα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης Τσίπρα, η Ελλάδα θα αγωνιστεί ούτως ή άλλως για να φτάσει το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% (εξαιρουμένων των εξόδων τόκων) όπως απαιτούν οι πιστωτές. Οι φορολογικές περικοπές που προβλέπει ο Μητσοτάκης για τον Ιανουάριο του 2020 θα μειώσουν αρχικά το πρωτογενές πλεόνασμα πριν η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση της απασχόλησης και η σταδιακή αναμόρφωση του δημόσιου τομέα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων και χαμηλότερα έξοδα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι αγορές ενδέχεται να ανταποκριθούν θετικά στο Μητσοτάκη και έχουν ήδη στηρίξει ένα σημαντικό ράλι στα ελληνικά ομόλογα τις και μετοχές μέχρι στιγμής φέτος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα, παρέχοντας στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό περιθώριο υπό τον όρο ότι ο Μητσοτάκης θα προσφέρει πράγματι τις υποσχόμενες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της δυναμικής της χώρας.

Για την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο σύνολό της, αυτό θα ήταν μια συμφωνία win-win.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα