

Η Ελλάδα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας Belharra, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην Αθήνα. Παράλληλα, υπεγράφη διακρατική σύμβαση για την αγορά 16 πυραύλων Exocet, επιβεβαιώνοντας τη διαρκώς εμβαθυνόμενη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας στον τομέα της άμυνας, αλλά και την από κοινού στόχευση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.
Η επιλογή των φρεγατών Belharra, γνωστών για τις υπερσύγχρονες αντιαεροπορικές και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες, δεν αποτελεί απλώς μια εξοπλιστική επένδυση, αλλά στρατηγική επιλογή υψηλού βεληνεκούς. Η επιπλέον μονάδα, εφόσον εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού, ιδίως σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών ζυμώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η αγορά των Exocet προσθέτει ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της ελληνικής αποτροπής, ενισχύοντας τη δυνατότητα πλήγματος από απόσταση και με μεγάλη ακρίβεια.
Η επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Άμυνας συνοδεύτηκε από ισχυρούς συμβολισμούς: επίσκεψη στην κορυφαία γαλλική φρεγάτα «ALSACE» στον Πειραιά, επίσκεψη στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, αλλά και θερμή υποδοχή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ReArm, με στόχο την αναγέννηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τρίτες δυνάμεις – μια στρατηγική που στηρίζεται ενεργά από Αθήνα και Παρίσι, με κοινό όραμα για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου πυλώνα ασφάλειας εντός της Ένωσης.
Η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, που θεσμοθετήθηκε με τη Συμφωνία του 2021, αναδεικνύεται ως υπόδειγμα διμερούς συμμαχίας εντός του ευρωπαϊκού και ΝΑΤΟϊκού πλαισίου. Με κοινό έδαφος τις αξίες, την ιστορική εγγύτητα και τα αμοιβαία γεωπολιτικά συμφέροντα, η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας – όχι μόνο σε επίπεδο εξοπλισμών, αλλά και σε πολιτική στήριξη έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, τον οποίο ο Δένδιας χαρακτήρισε ξεκάθαρα ως απειλή.
Σημαντική διάσταση αποκτά και η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας, με κοινές πρωτοβουλίες σε ερευνητικά προγράμματα, όπως το Ελληνογαλλικό Συμπόσιο Καινοτομίας του 2024. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας επισήμανε την ανάγκη ανανέωσης της συμφωνίας του 2021, ανοίγοντας τη συζήτηση για μια ακόμα βαθύτερη θεσμική θωράκιση των διμερών δεσμών.
Η Αθήνα, σταθερά υπέρμαχος της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, έστειλε εκ νέου μήνυμα στις Βρυξέλλες: η ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν είναι διαπραγματεύσιμη και οι όποιες συνεργασίες με τρίτους πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα όλων των μελών.
Σχετικά Νέα
Πώς συνέβη το τραγικό δυστύχημα με τους 2 νεκρούς στα διόδια Πολυμύλου
Σε «κρανίου τόπος» έχει μετατραπεί το σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το τροχαίο δυστύχημα στα διόδια Πολυμύλου.
Το δίλημμα της Ευρώπης: Εξάρτηση από το φυσικό αέριο του Πούτιν ή του Τραμπ;
Διχασμένη φαίνεται να είναι η «διψασμένη» για ενέργεια Ευρώπη, καθώς αυτό που ουσιαστικά συζητείται.
Από αυτοκίνητα ως γκάτζετ: Ποια προϊόντα χάνουν οι Αμερικανοί λόγω δασμών
Η εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για 90ήμερη αναστολή των δασμών δεν στάθηκε αρκετή για.
Η Ελλάδα αποκτά 16 πυραύλους Exocet: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Μια σημαντική συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων από την Γαλλία υπέγραψε η.