

Ουκρανοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, περιγράφουν στο BBC τις δραματικές στιγμές που κατεγράφησαν κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,
Στις 24 Φεβρουαρίου, ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή, οι περίπου 170 Ουκρανοί της Εθνικής Φρουράς αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους στο υπόγειο του σταθμού, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν έρευνα στις εγκαταστάσεις για όπλα και εκρηκτικά.
Ο σταθμός δεν είναι ενεργός, ωστόσο ραδιενεργά απόβλητα είναι αποθηκευμένα στις εγκαταστάσεις. Αν οι συνθήκες δεν είναι αυτές που πρέπει, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να συμβεί νέο δυστύχημα, σημειώνει το BBC, που παραθέτει μαρτυρίες εργαζομένων από τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.
«Ήθελαν να γνωρίζουν πως λειτουργούν και διοικούνται οι εγκαταστάσεις. Αναζητούσαν λεπτομέρειες για όλες τις διαδικασίες, ζητώντας έγγραφα και επιχειρησιακά σχέδια. Φοβόμουν γιατί οι ερωτήσεις τους ήταν επίμονες και σε κάποιες περιπτώσεις βίαιες», περιγράφει ο Ολεξάντρ Λομπάντα, ένας από τους επιβλέποντες για την ασφάλεια του σταθμού.
«Έπρεπε συνεχώς να διαπραγματευόμαστε μαζί τους και να προσπαθούμε να μην τους προσβάλλουμε, ώστε να μας αφήσουν να διατηρήσουμε τον έλεγχο», λέει ο μηχανικός Βαλέρι Σεμόνοφ. Όπως περιγράφει, όταν το ρεύμα κόπηκε για τρεις ημέρες, προσπάθησε να βρει πετρέλαιο για να κρατήσει τη γεννήτρια σε λειτουργία, ακόμη και κλέβοντας κάποιο από τους Ρώσους.
«Αν η λειτουργία σταματούσε εντελώς, θα επρόκειτο για καταστροφή», συμπληρώνει ο Λομπάντα. «Ραδιενεργό υλικό θα διέρρεε. Φαντάζεστε τις συνέπειες. Δεν φοβόμουν για τη ζωή μου, αλλά για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν δεν ήμουν εκεί, να ελέγχω την κατάσταση. Φοβόμουν για μια νέα τραγωδία για ολόκληρη την ανθρωπότητα», σημειώνει.
Σχετικά Νέα
Φιντάν για αυτοδιάλυση PKK: “Ιστορική απόφαση – Θα παρακολουθήσουμε τα επόμενα βήματα”
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση από το Εργατικό.
Μερτς: Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες
Πρώτα κατάπαυση του πυρός και μετά συνομιλίες, ζήτησε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μετά την.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα θα συνεχιστούν, διαμηνύει το Ισραήλ παρά τη δέσμευση της Χαμάς να απελευθερώσει έναν όμηρο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν στο Ισραήλ ότι η απελευθέρωση του Ισραηλινοαμερικανού ομήρου Ίνταν Αλεξάντερ.
O ισραηλινός στρατός καλεί τους κατοίκους τριών λιμανιών της Υεμένης να τα εκκενώσουν
Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε του κατοίκους τριών λιμανιών της Υεμένης, του Ρας Ίσα, της.