

Την εντύπωση πως η τηλεφωνική επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ πήγε καλά φαίνεται να έχει η Μόσχα, κρίνοντας από ορισμένους σημερινούς τίτλους μέσων ενημέρωσης στη Ρωσία.
“Ο Πούτιν και ο Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επίλυση του ζητήματος της Ουκρανίας”, συμπεραίνει η Izvestia.
“Ρεκόρ διάρκειας στην τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν-Τραμπ”, δηλώνει η Komsomolskaya Pravda. Ο ιστότοπος της εφημερίδας προσθέτει: “Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει σημειώσει μια διπλωματική νίκη”.
Γιατί κάποιοι στη Ρωσία μιλούν για “νίκη” μετά από αυτό το δίωρο τηλεφώνημα;
Πιθανώς επειδή, μέχρι το τέλος της συνομιλίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είχε πιεστεί να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στην Ουκρανία ή στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, είχε -στην πράξη- απορρίψει την πρόταση του Προέδρου Τραμπ για άμεση και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Αντί να ασκήσει πίεση στη Μόσχα με την απειλή αυστηρότερων κυρώσεων και ποινών, προκειμένου να την αναγκάσει να δεχτεί το σχέδιό της, η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε επαινώντας τον ηγέτη του Κρεμλίνου, όπως μεταδίδει το BBC.
“Είχαμε μια εξαιρετική συνομιλία”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Fox News.
“Θα ήθελα να επαινέσω τον Πρόεδρο Πούτιν για όσα έκανε σήμερα σε αυτή την κλήση ώστε να φέρει τη χώρα του πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία ειρήνης”, είπε ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Πούτιν απέρριψε την άνευ όρων εκεχειρία και έθεσε τους δικούς του όρους. Όχι μόνο η Μόσχα δεν συμφώνησε σε άνευ όρων εκεχειρία, αλλά ο Πρόεδρος Πούτιν έθεσε και τις δικές του προϋποθέσεις για την ειρήνη.
Αυτές περιλαμβάνουν τον τερματισμό της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, τη διακοπή της ανταλλαγής πληροφοριών με τους Ουκρανούς, καθώς και τη διακοπή της κινητοποίησης στην Ουκρανία. Τέτοιες προϋποθέσεις θεωρούνται ευρέως ως τρόπος για να οδηγηθεί η Ουκρανία σε συνθηκολόγηση.
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Κίεβο να αποδέχεται κάτι τέτοιο.
Αλλά θα μπορούσε τελικά η κυβέρνηση Τραμπ να πειστεί από τη Μόσχα ότι αυτοί οι όροι είναι αποδεκτοί; Και αν ναι, θα αναγκάσει η Ουάσινγκτον την Ουκρανία να τους αποδεχτεί;
Πολλά μπορεί να εξαρτηθούν από το αν το Κρεμλίνο καταφέρει να πείσει τον Πρόεδρο Τραμπ ότι έχει περισσότερα να κερδίσει από την ανάπτυξη καλών σχέσεων με τη Μόσχα, παρά από την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Οικονομικά κίνητρα από τη Ρωσία στις ΗΠΑ
Σαν να θέλουν να ενισχύσουν αυτό το επιχείρημα, στις συνομιλίες τους με τους Αμερικανούς, Ρώσοι αξιωματούχοι ήδη προβάλλουν διάφορα οικονομικά και χρηματοοικονομικά κίνητρα, μιλώντας για το πόσο αμοιβαία επωφελείς θα μπορούσαν να είναι οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ αν οι δύο χώρες αναζωογονούσαν τις διμερείς τους σχέσεις και συνεργάζονταν σε κοινά έργα.
Πρόσφατα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε την προοπτική συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας στην παραγωγή αλουμινίου και στην εξόρυξη σπάνιων ορυκτών.
Το μήνυμα φαίνεται να γίνεται αντιληπτό.
“Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη στη συνέντευξή του στο Fox News.
“Έχουν κάποια πολύ πολύτιμα πράγματα για εμάς, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών. Έχουν ένα τεράστιο κομμάτι γης, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε”, πρόσθεσε.
Η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να ελπίζει -και ίσως να υπολογίζει- ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα δώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση ενός “κομματιού” από αυτή τη ρωσική γη, παρά στην επίτευξη μιας αποδεκτής συμφωνίας για την Ουκρανία που θα τερματίσει τον πόλεμο.
Το ίδιο μήνυμα μεταφέρει σήμερα Τετάρτη και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Izvestia: “Η λογική της Μόσχας είναι να κάνει τις οικονομικές σχέσεις με την Αμερική τόσο κερδοφόρες, ώστε η διακοπή τους να είναι πολύ δαπανηρή για τις ΗΠΑ”.
Πριν από μία εβδομάδα, η Ουκρανία είχε συμφωνήσει σε άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και η αμερικανική κυβέρνηση είχε δηλώσει δημόσια ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ρωσίας”.
Τώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απορρίψει τη συμφωνία και έχει θέσει τους δικούς του όρους, ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει επιστρέψει την “μπάλα” στο αμερικανικό “γήπεδο”.
Ωστόσο, η Ρωσία και η Αμερική θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις – τόσο για την Ουκρανία, όσο και για τις διμερείς σχέσεις τους.
Και αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την επόμενη κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Σχετικά Νέα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι προτείνει στη Μόσχα να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις για 30 ημέρες
Να εγκαταλείψει τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε πολιτικές.
Ισραήλ: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φοβάται ότι η εκστρατεία μίσους εναντίον του επικεφαλής της Σιν Μπετ θα οδηγήσει σε «πολιτική δολοφονία»
Φοβάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ισραήλ, ο Γιαΐρ Λάπιντ, μια «πολιτική δολοφονία».
Γερμανία: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό που απείλησε με μαχαίρι τους υπαλλήλους και τους θαμώνες ενός κλαμπ
Ένας Γερμανός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν νεαρό άνδρα ο οποίος είχε επιτεθεί σε.
Ρωσία-Ουκρανία: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση της πασχαλινής εκεχειρίας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα καλωσόριζε» την παράταση, πέραν της Κυριακής, της πασχαλινής εκεχειρίας που.