BBC: Χαμάς, Ισραήλ και Γάζα – Ένας οδηγός με απαντήσεις για το γεωπολιτικό πλαίσιο της πολεμικής σύγκρουσης

Με αφορμή την πρωτοφανή σε έκταση επίθεση στο Ισραήλ που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς, με μαχητές της να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, μπαράζ δολοφονιών και κράτηση ομήρων και την απάντηση με αντίποινα από το Ισραήλ που ακολούθησε, το BBC δημοσίευσε έναν οδηγό για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθούν οι κατατοπιστικές απαντήσεις για τα σύνθετα ζητήματα γύρω από το γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο διαδραματίζεται η πολεμική σύρραξη, σε συνέχεια της της πολυετούς έχθρας Ισραήλ – Παλαιστίνης.

 

Η Χαμάς

Η Χαμάς (με πλήρες όνομα: Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης) είναι μια παλαιστινιακή ισλαμιστική σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Ταυτόχρονα είναι και πολιτικό κόμμα που κατέχει την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή. Εχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ και έχει διεξάγει αρκετούς πολέμους με το Ισραήλ από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2007.

Στους πολέμους αυτούς έχει εκτοξεύσει χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ και έχει πραγματοποιήσει άλλες θανατηφόρες επιθέσεις.

Ακόμη, το Ισραήλ έχει επιτεθεί στη Χαμάς με αεροπορικές επιδρομές και, μαζί με την Αίγυπτο, έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, όπως λέει, για την ασφάλειά της.

Η Χαμάς στο σύνολό της, ή σε ορισμένες περιπτώσεις η στρατιωτική της πτέρυγα, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από άλλες δυνάμεις.

Σημειώνεται πως Διεθνείς οργανισμοί την κατηγορούν για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν, το οποίο τη χρηματοδοτεί και της παρέχει όπλα και εκπαίδευση.

Η Λωρίδα της Γάζας

BBC: Χαμάς, Ισραήλ και Γάζα – Ένας οδηγός με απαντήσεις για το γεωπολιτικό πλαίσιο της πολεμικής σύγκρουσης

Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια παράκτια περιοχή μήκους 41 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου.

Στην περιοχή ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και έχει μια από τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες στον κόσμο.

O έλεγχος του εναέριου χώρου πάνω από τη Γάζα και της ακτογραμμής της ανήκει στο Ισραήλ και ορίζει ποιός αλλά και ποιά αγαθά επιτρέπεται να εισέρχονται και να εξέρχονται από τα σύνορα.

Αντίστοχια, η Αίγυπτος ελέγχει ποιος περνάει από τα σύνορά της με τη Γάζα.

Το χρονικό της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Υφίσταται συνεχής ένταση εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, το 1987 από τον σεΐχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μοχάμεντ Ταχά της Παλαιστινιακής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα με βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας.

Η αιματηρή επίθεση το Σάββατο 7 Οκτωβρίου έγινε δίχως προειδοποίηση. Η Χαμάς εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, ενώ δεκάδες μαχητές παραβίασαν τα σύνορα και εισέβαλαν σε ισραηλινές κοινότητες (κιμπούτζ, φεστιβάλ κλπ), σκοτώνοντας δεκάδες πολίτες και αιχμαλωτίζοντας άλλους.

Ακολούθως, το Ισραήλ εξαπέλυσε άμεσα αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι στόχευε τις τοποθεσίες των μαχητών στη Γάζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα