Bαρουφάκης: Το 4ο μνημόνιο είναι το πιο ύπουλο και προβληματικό

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη έχουν γραφτεί πολλά. Είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, που εμφανίσθηκε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το 2015.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ρόδο μίλησε στη «Δημοκρατική» στο περιθώριο της συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, και τόνισε πως δεν θα έλεγε απολύτως τίποτε στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα (ο οποίος του είχε επιρρίψει ευθύνες για τους χειρισμούς του σχετικά με την οικονομική κρίση της Ελλάδας και για το κλείσιμο των τραπεζών το 2015) ενώ δηλώνει πως δεν είναι ο ελληνικός λαός που τον κατηγορεί, αλλά «τα πτωχευμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που τα συντηρούν… οι πτωχευμένες τράπεζες».

Ολόκληρη η συνέντευξη:

• Κύριε Βαρουφάκη, προσδιορίζετε τον εαυτό σας ως πολιτικό πρόσωπο;
Όχι ως πολιτικό. Ως πολιτικό ον. Άλλωστε, πάντα ήμουν στην πολιτική, από μικρό παιδί.

• Αυτή την στιγμή όμως, ως γραμματέας του «ΜέΡΑ25», σας ενδιαφέρει να παίξετε ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Κοιτάξτε, πάντα έπαιζα ρόλο στην πολιτική. Άλλο αυτό, και άλλο το να είσαι κομματικό στέλεχος, να ζητάς ψήφους, να κατεβαίνεις στις εκλογές. Αυτό είναι διαφορετικό. Πάντοτε θεωρούσα τον εαυτό μου ως «ζώον πολιτικόν» όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης. Και θα ήθελα να γυρίσω σε αυτό. Στο να είμαι «ζώον πολιτικόν» και όχι κομματικό στέλεχος.

• Μέσα από το κόμμα «ΜέΡΑ25» όμως θα λειτουργήσετε, ούτως ή άλλως, πολιτικά.
Βεβαίως. Κοιτάξτε, ο λόγος για τον οποίο με ξέρετε, είναι επειδή πτώχευσε η χώρα. Εάν δεν είχε πτωχεύσει η χώρα, δεν θα με γνωρίζατε. Γιατί δεν θα ασχολιόμουν ποτέ. Θα ασχολιόμουν με την πολιτική, θα ήμουν «ζώον πολιτικόν» αλλά από το δικό μου το μετερίζι, του πανεπιστημίου, το συγγραφικό κ.λπ. Όταν όμως, έχεις μια τόσο βαθιά κρίση όπως αυτή και κυρίως όταν συνεχώς ασκείς κριτική σε αυτά που κάνουν οι κυβερνώντες, έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις: Προτείνω αυτό! ψηφίστε με!

• Σήμερα τι θα λέγατε στον Αλέξη Τσίπρα, κύριε Βαρουφάκη, ο οποίος, σας έχει επιρρίψει ευθύνες;
Τίποτα! Απολύτως τίποτα!

• Είχατε συμπορευτεί όμως, κάποτε, μαζί του.
Γνωρίζει ότι γνωρίζω, τι γνωρίζει.

• Θα δεχόσασταν ένα Debate με τον Αλέξη Τσίπρα;
Εγώ κάνω Debate με τον οποιονδήποτε! Πριν από τις Ευρωεκλογές, έκανα Debate με τον Μάνφρεντ Βέμπερ (είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έκανε μαζί του) και τα ελληνικά ΜΜΕ δεν το έπαιξαν ποτέ αν και το προέβαλε το κρατικό κανάλι της Γερμανίας! Φανταστείτε άλλος πολιτικός αρχηγός να το είχε κάνει και να μην το ανέφεραν καν! Εγώ πιστεύω στον διάλογο, εφόσον δεν είναι ‘κοκορομαχία’ αλλά στην βάση των προγραμμάτων.

• Η αλήθεια είναι πάντως ότι σας έχουν επιρρίψει ευθύνες, οι Έλληνες για πολλά πράγματα…
Όχι οι Έλληνες! Τα πτωχευμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης! Δεν είναι το ίδιο. Τα ΜΜΕ που εξαρτώνται από την Τρόικα, ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Όταν μιλάω για ΜΜΕ, μιλάω για συγκεκριμένα μέσα «των εργολάβων». Είχες π.χ. μια εργολαβική εταιρεία, είχες και μια εφημερίδα κι ένα κανάλι. Κακά τα ψέματα. Όταν όλα αυτά πτώχευσαν από το 2010, τα συγκεκριμένα ΜΜΕ συνέχισαν να ζουν από τις τότε τράπεζες και τον ΟΠΑΠ. Οι τράπεζες είναι πλέον πτωχευμένες, οπότε… οι πτωχευμένες τράπεζες, συντηρούν τα πτωχευμένα ΜΜΕ. Φυσικά, οι τράπεζες παραμένουν ζωντανές, ελέω της Τρόικας. Οπότε, δεν είναι περίεργο που η Τρόικα –η οποία, εμένα με μισεί αφάνταστα- συντηρεί έμμεσα, κάποια κανάλια τα οποία θέλουν να μου φορτώσουν το κόστος το δικό τους.

• Με αφορμή την κατάσταση με τις τράπεζες που είπατε. Στην Ελλάδα είναι πτωχευμένες, δεν υπάρχει ρευστότητα και εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τα Capital Controls. Τι προτείνετε για την σωτηρία τους;
Ο μοναδικός τρόπος είναι η δημιουργία Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας γιατί έτσι θα υπάρξουν σοβαρές επενδυτικές ροές στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.

• Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έχουν συντελέσει στο να δώσουν «ανάσα» στην χώρα και να προχωρούν έργα;
Ναι, αλλά δεν είναι αρκετά. Τι να σου κάνει το ΕΣΠΑ την ώρα, που δεν το εισπράττει αυτό κανένας;

• Μιλήσατε για το ‘παράδοξο’ που κυριαρχεί στην Ελλάδα, η οποία είναι μια χώρα που ενώ πτωχεύει δεν έχει πρόβλημα αποπληρωμών. Πώς γίνεται αυτό;
Σε λίγο θα έχουμε νέα κυβέρνηση. Αλλά την τελευταία δεκαετία αυτής της στυγνής κρίσης, οι κυβερνήσεις φεύγουν, τα μνημόνια μένουν. Ακόμη και όταν τα ονομάζουν ‘μετα-μνημόνια’. Φύγαμε τον περασμένο Αύγουστο από το 3ο Μνημόνιο και μπήκαμε στο 4ο Μνημόνιο, το οποίο είναι το πιο ύπουλο και το πιο προβληματικό. Είναι ένα Μνημόνιο το οποίο έχει το εξής παράδοξο: από την μία μεριά βαθαίνει ακόμη περισσότερο την πτώχευση του Ελληνικού Δημοσίου των ελληνικών οικογενειών, του ελληνικού ιδιωτικού τομέα, και σπρώχνει αυτή την πτώχευση στο μέλλον –βαθαίνοντάς την- ενώ ταυτόχρονα –κι εδώ είναι το παράδοξο- η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η πρώτη μνημονιακή κυβέρνηση που δεν θα έχει πρόβλημα αποπληρωμών στους δανειστές. Κι αυτό γιατί ο κ. Τσίπρας με το 4ο Μνημόνιο, εξασφάλισε την μεταφορά των αποπληρωμών, για μετά το 2032, τοκιζόμενους. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης που από ό,τι φαίνεται θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, θα έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά τις αποπληρωμές!

• Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τι λέτε;
Ο κ. Μητσοτάκης, φουριόζος όπως έρχεται θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει μια νέα παρασιτική ολιγαρχία κερδοσκόπων πάνω στο 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Εμείς, ως ‘ΜέΡΑ25’ είμαστε ταγμένοι σε έναν ανένδοτο αγώνα, εναντίον της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης του ελληνικού λαού που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να θεμελιώσει την παρασιτική κερδοσκοπία ο κ. Μητσοτάκης.

• Μπορούμε τελικά να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα, θα επανέλθουν στα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;
Είναι εφικτό υπό μία προϋπόθεση: νομοθέτηση νέων φορολογικών συντελεστών –όχι μόνο ΦΠΑ- αλλά συνολικά στο πλαίσιο που προτείνει το ΜέΡΑ25, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα πάει να κάνει διαπραγμάτευση, γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Έχει μια παράδοση στο –υποτίθεται- να σαγηνεύει την Τρόικα και να εισπράττει ένα τεράστιο ΝΕΙΝ ως πρώην υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εμείς, λέμε ότι οι φορολογικοί συντελεστές πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το καθεστώς του Αιγαίου πρέπει να γίνει ξεχωριστό» με επίκληση του γεγονότος πως στα νησιά που υπάρχουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ο ΦΠΑ είναι πάρα πολύ μειωμένος.

• Πώς σχολιάζετε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου;
Κοιτάξτε, το Μ.Ι. έγινε για να καλύψει το θέμα του ΦΠΑ. Δηλαδή, σου λέει θα σας ανταμείψουμε για το ό,τι αποδεχθήκατε τον υψηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ με το Μ.Ι. Το Μ.Ι. όμως, δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση την απώλεια από την αύξηση του ΦΠΑ. Είναι γραφειοκρατικό, ποτέ δεν μπορεί να υπολογιστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο, είναι πάντα καχεκτικό, είναι πολύ χειρότερο από αυτό που είχαμε. Και είναι και γραφειοκρατικό. Γιατί να δημιουργούμε μία νέα γραφειοκρατία όταν η απλή λύση είναι να επιστρέψουμε στον μειωμένο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ εδώ στα νησιά;

• Δεν σας ενδιαφέρει εάν είσαστε ή όχι μέσα στη Βουλή;
Δεν μας πέφτει λόγος εάν είμαστε ή όχι μέσα στη Βουλή. Αυτό είναι απόφαση του ελληνικού λαού. Η άγρια ομορφιά της Δημοκρατίας είναι ότι μέσα στο παραβάν, ο πολίτης θα αποφασίσει. Η δική μας δουλειά δεν είναι να κάνουμε προβλέψεις. Δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις που θέτουμε στον δημόσιο διάλογο, να είναι προτάσεις που βοηθούν. Τόσα χρόνια, ο κόσμος έχει κουραστεί να μιλάει στην βάση μνημόνια – αντιμνημόνια. Κοιτάξτε, είναι πολλοί αυτοί που αποφασίζουν μέσα στο παραβάν. Ο πολίτης θα αποφασίσει.

• Τι θα λέγατε στους νησιώτες που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη;
Είστε στην πρώτη γραμμή τόσο όσον αφορά την οικονομική κρίση λόγω του αυξημένου κόστους του ‘επιχειρείν’ όσο και απέναντι στην επιθετικότητα μιας Τουρκίας, η οποία ενισχύεται μέσα από τις ανόητες συμφωνίες της κυβέρνησης με την Τρόικα. Οι υπόλοιποι Έλληνες, σας οφείλουμε πολλά και δεν σας τα αποδίδουμε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα