Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Σεπ 15th, 2016

Bank of America: Πιθανότητες 50% να ζούμε στο Matrix

matrix-and-internetΕνημερωτικό σημείωμα που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα στους πελάτες της η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει ότι υπάρχουν από 20% έως 50% πιθανότητες να ζούμε στον κόσμο που απεικονίζεται στην ταινία επιστημονικής φαντασίας Matrix, δηλαδή αυτό που βιώνουμε ως «πραγματικότητα» να είναι απλώς μια προσομοίωση, όπως μετέδωσε το Business Insider.

Η έκθεση, υπονοεί επίσης ότι ακόμα και αν ο κόσμος μας είναι μια ψευδαίσθηση, αυτό είναι κάτι που δεν θα το γνωρίζαμε ποτέ.

Η τράπεζα υποστηρίζει το επιχείρημά της παραθέτοντας σχόλια από κορυφαίους φιλοσόφους, επιστήμονες και άλλους στοχαστές.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα:

«Πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι, και επικεφαλής επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχει μια πιθανότητα 20-50% οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο που προσομοιώνεται από έναν υπολογιστή. Τον Απρίλιο του 2016 ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή την ιδέα. Το επιχείρημα είναι ότι πλησιάζουμε ήδη τη φωτορεαλιστική τρισδιάστατη προσομοίωση στην οποία εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούν να συμμετάσχουν ταυτόχρονα.

Είναι κατανοητό ότι με τις προόδους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, της εικονικής πραγματικότητας και της υπολογιστικής ισχύς, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών θα μπορούσαν να έχουν αποφασίσει να «τρέξουν» μια προσομοίωση των προγόνων τους».

Το σημείωμα αναφέρει ειδικότερα τα τρία σενάρια για το ανθρώπινο γένος του σουηδού φιλοσόφου Nick Bostrom: 1. εξαφάνιση πριν από την επίτευξη «μετά-ανθρώπινου» σταδίου, 2. «Μετα-ανθρώπινη» ύπαρξη που δεν υποκαθιστά την εξελικτική ιστορία, και 3. βρισκόμαστε ήδη στο Matrix.

Η μελέτη που εξέδωσε το 2003 ο Nick Bostrom, ωστόσο, καθιστά σαφές ότι δεν θα έχουμε ποτέ πραγματικά πρόσβαση στην πλήρη γνώση οποιουδήποτε από αυτά τα σενάρια, διότι, όπως συμπεραίνει, «αν αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν ποτέ οι απόγονοί μας μία προσομοίωση των προγόνων τους, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε».

Όπως επισημαίνει το επιχείρημα: είτε ήμαστε ήδη στο Matrix, είτε δεν ήμαστε. Και αν δεν ήμαστε, τότε είναι απίθανο να δημιουργήσουμε τo Matrix, διότι αν το Matrix ήταν «λογικό» θα είχε δημιουργηθεί. Και τότε θα ήμασταν σε αυτό.

Οι επενδυτικές συνέπειες της θέσης ωστόσο παραμένουν ασαφείς.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo