Αζερμπαϊτζάν: Συμβολική επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Τετάρτη πως θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν και συγκεκριμένα θα πραγματοποιήσει συμβολική επίσκεψη στην πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ξαναπέρασε πρόσφατα στον έλεγχο του Μπακού.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, «θα πάω στο Μπακού όπου θα γίνω δεκτός από τον αδελφό μου (τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν) Ιλχάμ Αλίεφ. Από εκεί, θα μεταβούμε στη Σούσα», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας στην Άγκυρα.

Η πόλη Σούσα ανακαταλήφθηκε από το Μπακού στην πρόσφατη σύγκρουση στην αυτόνομη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία αντιπαρατέθηκαν οι αρμενικές και οι αζερικές δυνάμεις το περασμένο φθινόπωρο.

Αντιπαράθεση από το 1990

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αντιπαρατίθενται από τη δεκαετία του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αυτοανακηρυχθείσα και ντε φάκτο ανεξάρτητη δημοκρατία που υποστηρίζεται από το Ερεβάν.

Το φθινόπωρο του 2020, ο πόλεμος που ξέσπασε ξαφνικά προκάλεσε συνολικά 6.000 θανάτους και τελείωσε με τη νίκη του Μπακού το οποίο ανέκτησε πολλά εδάφη, μεταξύ των οποίων τη Σούσα.

Στη διάρκεια της σύγκρουσης, η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, παρέχοντάς του κυρίως μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αρκετές χώρες κατηγόρησαν επίσης την Άγκυρα ότι έστειλε Σύρους μαχητές για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις στο Μπακού.

Εκτός της στρατηγικής θέσης της, η Σούσα είναι σύμβολο για τους Αζέρους, που τη θεωρούν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Οι Αρμένιοι θεωρούν πως είναι μέρος της δικής τους κληρονομιάς, ιδιαίτερα ο καθεδρικός της.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν παρακολουθώντας στις 16 Ιουνίου στο Μπακού αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ουαλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, Euro 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα