Αύξηση του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία αλλά όχι αρκετή για να ανησυχήσει την ΕΚΤ

AP24096644328036 1 1

Αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία, όχι, όμως, τόσο ώστε να ανησυχήσει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι είναι αισιόδοξοι ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί σταθερά φέτος.

Οι γαλλικές τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, από το χαμηλό 0,6% που είχε καταγραφεί τον Μάιο και πάνω από το χαμηλό τεσσάρων και πλέον ετών και λίγο πάνω από τις προσδοκίες, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Στην Ισπανία, προχώρησαν κατά 2,2% – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία αντανακλούν μια σχετικά ευνοϊκή κατάσταση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών, η οποία επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια οκτώ φορές μέσα σε ένα χρόνο. Μετά από μια πιθανή βουτιά κάτω από τον στόχο το 2026, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι μια ισχυρότερη οικονομία -που θα οδηγηθεί από τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες για υποδομές- θα ανεβάσει την αύξηση των τιμών ξανά στο 2% το 2027.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η νομισματική χαλάρωση πλησιάζει στο τέλος της, λέγοντας ότι η ΕΚΤ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει προκλήσεις που κυμαίνονται από τους κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο έως, πιο πρόσφατα, τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η οικονομία παραμένει εύθραυστη, ωστόσο, και ορισμένοι συνάδελφοί της δεν αποκλείουν περαιτέρω μειώσεις του κόστους δανεισμού.

Η ευρωζώνη στο σύνολό της θα ανακοινώσει αριθμούς για τον πληθωρισμό του Ιουνίου την επόμενη εβδομάδα. Μια nowcast από το Bloomberg Economics δείχνει ότι η μέτρηση θα διαμορφωθεί στο 2% – από 1,9% τον Μάιο.

Η άνοδος της Γαλλίας οφείλεται στις υπηρεσίες, όπου ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,4% από 2,1% τον Μάιο. Οι τιμές της μεταποίησης μειώθηκαν κατά 0,2% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ η πτώση των τιμών της ενέργειας ήταν λιγότερο απότομη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας χάνει έδαφος, καθώς το ασταθές πολιτικό σκηνικό, στο οποίο η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού προσπαθεί να προωθήσει περικοπές δαπανών, πλήττει το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Ξεχωριστά στοιχεία από την Insee έδειξαν ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών σε μηνιαία βάση επιβραδύνθηκε στο 0,2% τον Μάιο από 0,5% τον Απρίλιο, καθώς μειώθηκαν οι δαπάνες για τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη 0,1% σε έρευνα του Bloomberg.

Η Insee δήλωσε αυτό το μήνα ότι τα κέρδη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος θα υπολείπονται της υπόλοιπης ευρωζώνης το 2025 μετά από δύο χρόνια υπεραπόδοσης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα