Site icon The Indicator

Αύξηση κατώτατου μισθού: Πώς επηρεάζονται οι εργαζόμενοι και τα επιδόματα

Περισσότεροι από 500.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Από την 1η Απριλίου 2025, οι μεικτές αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά 50 ευρώ, ανερχόμενες στα 880 ευρώ, από 830 ευρώ που είναι σήμερα.

Γράφει ο *Νίκος Λαγός

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται και τα επιδόματα τριετιών, τα οποία ενεργοποιήθηκαν εκ νέου το 2024. Συγκεκριμένα, οι νέες μεικτές αποδοχές διαμορφώνονται ως εξής:

 

 

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με κατώτατο ημερομίσθιο, που πλέον διαμορφώνεται στα 39,30 ευρώ, κάθε τριετία προσθέτει 5% προσαύξηση, δηλαδή 1,96 ευρώ επιπλέον ανά ημέρα.

Κατώτατος μισθός: Πόσα μένουν στην τσέπη

Η αύξηση των 50 ευρώ στον βασικό μισθό μεταφράζεται σε διαφορετικά καθαρά ποσά, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου:

Σε ετήσια βάση, με δεδομένους τους 14 μισθούς, το επιπλέον εισόδημα ανέρχεται σε 473 ευρώ για εργαζόμενους χωρίς παιδιά και 606 ευρώ για όσους έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά.

 Μισθολογικές Αλλαγές στον Δημόσιο Τομέα

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίδραση της αύξησης και στον εισαγωγικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος θα ανέλθει στα 880 ευρώ, από 850 ευρώ. Η αύξηση των 30 ευρώ θα εφαρμοστεί οριζόντια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

παραδείγματα προσαρμογής μισθών στον δημόσιο τομέα:

1. Προϊστάμενος Τμήματος (ΠΕ, 20 έτη προϋπηρεσία, χωρίς τέκνα)

2. Υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (χωρίς θέση ευθύνης, 20 έτη προϋπηρεσίας, χωρίς τέκνα)

3. Υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (χωρίς θέση ευθύνης, 2 τέκνα, 20 έτη προϋπηρεσίας)

4. Υπάλληλος Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (χωρίς θέση ευθύνης, 2 τέκνα, χωρίς προϋπηρεσία)

5. Διευθυντής (ΠΕ, 30 έτη προϋπηρεσίας, χωρίς τέκνα)

Επιδόματα που αυξάνονται λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και  τα κάτωθι επιδόματα.

Επιδόματα ανεργίας

Επιδόματα γιορτών και αδείας

Λοιπά επιδόματα που επηρεάζονται

 Σύμφωνα με τα παραπάνω με τις νέες ρυθμίσεις, οι εργαζόμενοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, αλλά και περισσότερες αλλαγές στο τοπίο της απασχόλησης. Η επόμενη περίοδος θα δείξει πώς θα ανταποκριθεί η αγορά εργασίας στις νέες συνθήκες. Όμως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να  καθορίζεται μέσω διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.), με στόχο τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και επαρκούς επιπέδου αμοιβών που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.

*Ο Νίκος Λαγός είναι ειδικός σε θέματα συντάξεων και Κοινωνικής Ασφάλισης

Exit mobile version