

Συνεχίζεται το ξέφρενο ράλι των τιμών της ενέργειας, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, της βενζίνης αλλά και του φυσικού αερίου να συνεχίζουν να καταγράφουν ρεκόρ ακρίβειας. Κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πότε θα σταματήσει το ράλι ανόδου και πότε θα ξεκινήσουν οι τιμές να μειώνονται ή έστω να σταθεροποιούνται.
Στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα λάβουν σύντομα οι πολίτες θα φανεί το μέγεθος των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ήδη τον Οκτώβριο εκτινάχθηκε στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 50% συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Ανατιμήσεις φωτιά που προσεγγίζουν το 200% έρχονται και στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου.
Στα ύψη οι τιμές της βενζίνης
Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Σπανού στο OPEN η τιμή της αμόλυβδης έχει φτάσει ακόμα και τα 2,17 ευρώ σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές της χώρας, όπως στη Μήλο και τη Σέριφο, ενώ η τιμή της αμόλυβδης στην Πάτμο σκαρφάλωσε στα 2,119 ευρώ ανά λίτρο.
Λίγο κάτω από 2 ευρώ είναι η τιμή του λίτρου στην Κεφαλονιά (1,923 ευρώ) ενώ η υψηλότερη τιμή της βενζίνης στην ηπειρωτική χώρα καταγράφεται στο Καρπενήσι (1,908 ευρώ ανά λίτρο). Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης στη χώρα υπολογίζεται σε 1,76 ευρώ. Από αύριο μάλιστα η τιμή της βενζίνης να αυξηθεί κατά ένα ακόμα λεπτό ανά λίτρο διότι θα προστεθεί στο μείγμα της αμόλυβδης το βιοκαύσιμο βιοαιθανόλη.
Κάτω από το 1,7 ευρώ ανά λίτρο παραμένει η τιμή της βενζίνης σε περιοχές όπως η Πάτρα, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, όπου η μέση τιμή υπολογίζεται σε 1,619 ευρώ/λίτρο.
Φωτιά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος
Στα 199,80 ευρώ πετάει μέχρι στιγμής η τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, όταν τον Σεπτέμβριο είχε κλείσει στα 134 ευρώ, δείχνοντας ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως οι μεγάλες αυξήσεις θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς των επόμενων μηνών.
Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για 4μηνιαία κατανάλωση ενός νοικοκυριού που χρειάζεται 375 κιλοβατώρες το μήνα ήταν φέτος τον Ιανουάριο 243 ευρώ. Για το ίδιο νοικοκυριό το κόστος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου φτάνει στα 342 ευρώ ενώ με τις σημερινές προβλέψεις για το 4μηνο Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022 υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει στα 420 ευρώ μετά τις σημερινές τιμές των κρατικών επιδοτήσεων.
Η κυβέρνηση θα αξιολογεί κάθε μήνα την επιδότηση
Μπροστά στο ξέφρενο ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια, η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να αυξήσει την επιδότηση, η οποία θα επαναξιολογείται κάθε μήνα. Όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας:
Τώρα ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου θα, αξιολογήσουμε θα δούμε πόσο έχει κυμανθεί η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες σε επίπεδο μήνα Οκτωβρίου και εφόσον χρειαστεί και είναι αναγκαίο να αυξήσουμε την επιδότηση προς τα ελληνικά νοικοκυριά θα το κάνουμε, τόνισε χαρακτηριστικά.
Πού κυμαίνεται η επιδότηση
Η κρατική επιδότηση για τον Σεπτέμβριο καλύπτει 3 λεπτά του ευρώ, όταν η μέση τιμή της κιλοβατώρας ήταν πάνω από 10 ευρώ. Για τον Οκτώβριο η επιδότηση αυξάνεται στα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την τιμή της όμως να πετάει στα 20 λεπτά του ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του οπεν τώρα ότι συμβαίνει, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του ενεργειακού κόστους και για τις επιχειρήσεις. Είναι βέβαιο μας απασχολεί ιδιαίτερα πως θα αποφευχθεί η μετακύλιση του πολύ μεγάλου ενεργειακού κόστους στην παραγωγή των προϊόντων, σημείωσε.
Σχετικά Νέα
Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς από το “papa mobile”, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Μετά την λήξη της λειτουργίας, ο πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πενήντα χιλιάδες πιστούς που.
Τα πολιτικά μηνύματα για την Ανάσταση και το Πάσχα
Παρακολουθήστε τα μηνύματα για τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,.
-
Ζελένσκι για Πούτιν μετά την πασχαλινή εκεχειρία: «Παίζει με ανθρώπινες ζωές»
Επίθεση στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαπέλυσε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο (19.04.25) ο πρόεδρος.
Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο από 36χρονο όμηρο που κρατείται από το 2023: «Ο χρόνος τελειώνει», προειδοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση
Ένα σπαρακτικό βίντεο ανέβασε το Μεγάλο Σάββατο (19.04.2025) η Χαμάς, που δείχνει τις εκκλήσεις.