Αυξημένες επιθέσεις από “bankers” ή banking trojans

Οι επιθέσεις με banking Trojans ή “bankers” είναι ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς για τους ψηφιακούς εγκληματίες, καθώς είναι επικεντρωμένοι στο άμεσο οικονομικό όφελος. Αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά υποκλέπτουν τα στοιχεία εισόδου των θυμάτων τους από πλατφόρμες ηλεκτρονικών πληρωμών και online τραπεζικά συστήματα και έπειτα στέλνουν τα δεδομένα στους επιτιθέμενους που κρύβονται πίσω από το Trojan.

Το 2018, 889.452 χρήστες των λύσεων ασφάλειας της Kaspersky Lab δέχθηκαν επιθέσεις από banking Trojans, αύξηση της τάξης του 15,9% σε σχέση με το 2017, όταν περίπου 767.000 χρήστες δέχθηκαν παρόμοιες επιθέσεις.

Η αύξηση παρατηρήθηκε ως αποτέλεσμα της αυξημένης δραστηριότητας κυρίως μίας τραπεζικής απειλής, σύμφωνα με την ανάλυση του τοπίου οικονομικών απειλών από την Kaspersky Lab.

Από τους 889.452 χρήστες που δέχθηκαν επίθεση, σχεδόν το 25% ήταν άνθρωποι του επιχειρηματικού τομέα, μέγεθος που έχει παραμείνει σχετικά σταθερό τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ξεκάθαρος: Όσο οι επιθέσεις σε καταναλωτές παρέχουν στους επιτιθέμενους πρόσβαση σε τραπεζικά συστήματα ή συστήματα πληρωμών, τα επιτυχημένα χτυπήματα στους υπαλλήλους μπορεί να παρέχουν πλήρη πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους των εταιρειών.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί υποδεικνύουν επίσης ότι η Ρωσία δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις το 2018, υπολογίζοντας ότι το 22% των χρηστών παγκοσμίως που δέχθηκαν επίθεση από τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό ήταν κάτοικοι της Ρωσίας. Ακολουθεί η Γερμανία με ποσοστό 20% και η Ινδία με 4%.

«Όσον αφορά στους μεμονωμένους χρήστες, μπορούμε να πούμε ότι το 2018 δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τις οικονομικές απειλές. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαβόητα bankers, τα οποία αυξάνουν τις επιθέσεις τους και το κυνήγι χρημάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τραπεζικό Trojan RTM και ο εκρηκτικός ρυθμός ανάπτυξής του για το 2018. Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τους χρήστες να είναι προσεκτικοί κατά τη διεξαγωγή οικονομικών online συναλλαγών από υπολογιστές. Μην υποτιμάτε τον επαγγελματισμό των σύγχρονων ψηφιακών εγκληματιών αφήνοντας τον υπολογιστή σας απροστάτευτο», δήλωσε ο Oleg Kupreev, ειδικός ασφάλειας της Kaspersky Lab.

Σχετικά Νέα