Αυξάνεται το ενδιαφέρον των παιδιών για online αγορές

Όλο και πιο ενεργοί επισκέπτες ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου γίνονται, πλέον, τα παιδιά, με το ενδιαφέρον τους για τις online αγορές να βαίνει αυξανόμενο. Το ενδιαφέρον τους για ηλεκτρονικές αγορές έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους 12 μήνες από 2% σε 9%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το αυξανόμενο ενδιαφέρον των παιδιών για το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί παγκόσμια τάση, ωστόσο η έκταση ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή του πλανήτη. Τα στοιχεία προέρχονται από την ετήσια έκθεση της Kaspersky για την ασφάλεια των παιδιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το μεγαλύτερο μερίδιο (και επίσης η μεγαλύτερη άνοδος) στις αναζητήσεις για ηλεκτρονικές αγορές παρατηρήθηκε στη Ρωσία και την ΚΑΚ (23%) και ακολουθούν οι: Βόρεια Αμερική (15%), Ευρώπη και Μέση Ανατολή (11%), Ασία και Λατινική Αμερική (9%).

Το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που κάνουν αναζητήσεις για ηλεκτρονικές αγορές καταγράφεται στη ΡωσίαΤα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι, όπως και οι ενήλικες, τα παιδιά απολαμβάνουν τα οφέλη από τις ηλεκτρονικές αγορές και περιηγούνται και μερικές φορές αγοράζουν. Ενώ υπάρχουν σαφώς κάποιες διαφορές ανά περιοχή, οι έμποροι λιανικής, που είχαν τις περισσότερες αναζητήσεις από παιδιά σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνουν τους AliExpress, Amazon και Ebay. Όσον αφορά ειδικότερα τους κινεζικής προέλευσης λιανοπωλητές, οι αναζητήσεις των παιδιών αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο. Οι αθλητικές μάρκες (Nike, Adidas), τα καταστήματα ηλεκτρονικών (Apple, Samsung) και οι μάρκες μόδας (Gucci, Vans, Supreme, Zara, Bershka) είναι οι ιστοσελίδες με τις περισσότερες αναζητήσεις από νεανικό καταναλωτικό κοινό.

Καθοδήγηση
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι – υπό αυτά τα δεδομένα – οι γονείς πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη, ώστε να έχουν μια θετική εμπειρία στο Διαδίκτυο – χωρίς τον κίνδυνο ακούσιας ανταλλαγής προσωπικών πληροφοριών ή στοιχείων πληρωμής με απατεώνες ή τον κίνδυνο να πέσουν θύματα κοινωνικής μηχανικής ή απώλειας χρημάτων.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η αναζήτηση προϊόντων online, καθώς και η επίσκεψη συγκεκριμένων σελίδων λιανοπωλητών δεν συνεπάγεται απαραίτητα πραγματικές δαπάνες. Τα παιδιά μπορεί απλά να κοιτάζουν τα πράγματα που θέλουν ή να φτιάχνουν ” wish lists” για να μοιραστούν με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Οι ειδικοί απευθύνουν τις παρακάτω συμβουλές προς τους γονείς, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά θα παραμείνουν ασφαλή στο Διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια της περιήγησης τους σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών αγορών:

“- Προειδοποιήστε τα σχετικά με τη χρήση αναξιόπιστων (δημόσιων) δικτύων Wi-Fi για ηλεκτρονικές πληρωμές. Τα hotspots μπορούν να παραβιαστούν εύκολα για να υποκλέψουν την κίνηση των χρηστών και να κλέψουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

– Συμφωνήστε να σας ενημερώνουν για οποιεσδήποτε προγραμματισμένες πληρωμές ή ακόμη καλύτερα, να πραγματοποιούν όλες τις πληρωμές με τη βοήθειά σας, μέχρι να είναι αρκετά καλοί γνώστες της τεχνολογίας για να τις κάνουν μόνα τους. Μην τους επιτρέπετε να καταχωρούν στοιχεία πιστωτικής κάρτας σε άγνωστους ή ύποπτους ιστότοπους.

– Ενημερώστε τα παιδιά να αποφεύγουν την ανταλλαγή προσωπικών στοιχείων με εκπροσώπους καταστημάτων λιανικής, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω Διαδικτύου”.

sepe.gr
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα