Site icon The Indicator

Αυξάνεται ο πυρηνικός κίνδυνος, προειδοποιεί ο Β. Πούτιν

Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου αυξάνεται, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκρινίζοντας ότι η Ρωσία δεν «τρελάθηκε» και ότι θεωρεί το πυρηνικό της οπλοστάσιο ως «καθαρά αμυντικό αποτρεπτικό μέσο».

Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί το έδαφος και τους συμμάχους της «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και όχι η Ρωσία είχαν αναπτύξει τα λεγόμενα «τακτικά» πυρηνικά όπλα σε άλλες χώρες.

«Έχουμε πιο προχωρημένα πυρηνικά, αλλά δεν θέλουμε να τα επιδεικνύουμε», επισήμανε σύμφωνα με το Reuters. Διευκρίνισε μάλιστα πως η Ρωσία δεν έχει κάνει λόγο για χρήση πυρηνικών όπλων.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν κατήγγειλε τη Δύση ότι αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως χώρα δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαίωμα ύπαρξης.

«Μπορεί συνεπώς να υπάρξει μόνο μία απάντηση από την πλευρά μας -να αγωνιστούμε σταθερά για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και ακριβώς αυτό θα κάνουμε. Κανείς να μην περιμένει τίποτε άλλο».

Και συνέχισε: «Θα το κάνουμε με διάφορους τρόπους και μέσα. Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, θα επικεντρωθούμε στα ειρηνικά μέσα, αλλά αν δεν μείνει τίποτε άλλο, θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας».

Στον 10ο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές της περιοχής του Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι τον πόλεμο στη χώρα ξεκίνησαν οι φιλοδυτικοί επαναστάτες το 2014, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας ανατράπηκε «πραξικοπηματικά» μετά από εβδομάδες διαδηλώσεων.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Πολωνία εποφθαλμιά εδάφη της Δυτικής Ουκρανίας, τονίζοντας πως μόνο η Ρωσία μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά αυτό «επαφίεται στους νέους ηγέτες της».

Exit mobile version