Αυτός ο άνθρωπος θέλει να δει τα ρομπότ παντού

Πριν από μία εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart, Doug McMillon μίλησε στο Άσπεν του Κολοράντο σχετικά με τα αυτόνομα ρομπότ καθαρισμού δαπέδων της εταιρείας του.

Συναντήθηκα στο Σαν Ντιέγκο με την εταιρεία της οποίας το λογισμικό βρίσκεται πίσω από αυτά τα ρομπότ. Πρόκειται για τη Brain Corp., το πνευματικό παιδί ενός πρώην μαθηματικού νευροεπιστήμονα που ονομάζεται Eugene Izhikevich.

Ο Izhikevich είναι ένας φανατικός υποστηρικτής των ρομπότ. «Θέλω να δω τα ρομπότ παντού», λέει. Και ο ίδιος ξεκίνησε την προσπάθειά του στον φαινομενικά πιο απίθανο χώρο: τις συσκευές καθαρισμού δαπέδων.

Η Brain Corp., η οποία αρχικά χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από την Qualcomm (γι’ αυτό έχει έδρα στο Σαν Ντιέγκο) και αργότερα από τη SoftBank, αποφάσισε ότι οι συσκευές καθαρισμού δαπέδου ήταν μια καλή αφετηρία επειδή λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους και σε ελεγχόμενο περιβάλλον, και είναι μια αγορά αρκετά ώριμη για να αποδιοργανωθεί.

Ο Izhikevich πιστεύει ότι εάν η επιχείρησή του καταφέρει να αποδείξει την αξία της στον καθαρισμό δαπέδων, τότε θα μπορέσει να επιτύχει σε οποιαδήποτε εφαρμογή έχει τροχούς. «Δεν είναι δύσκολο να κατασκευάσουμε ένα ρομπότ», λέει. «Δύσκολο είναι να προγραμματίσουμε ένα ρομπότ να κάνει ό,τι θέλουμε να κάνει».

Οι φιλοδοξίες της Brain Corp είναι τεράστιες. Ο Izhikevich πιστεύει ότι η εταιρεία του μπορεί να παίξει έναν ρόλο στη ρομποτική επανάσταση τόσο κεντρικό όπως ο ρόλος που έπαιξε η Microsoft στους προσωπικούς υπολογιστές.

Τα ρομπότ που προμηθεύει η Brain Corp. χρησιμοποιούν τσιπ από τη Nvidia και την Intel, αλλά μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν τσιπ σχεδιασμένα από την Qualcomm. Ένας βασικός κατασκευαστής είναι η Tennant, η …υπεραιωνόβια εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στον εξοπλισμό καθαρισμού δαπέδων. «Έχουμε μετατρέψει την Tennant στον μεγαλύτερο κατασκευαστή ρομπότ στη χώρα», λέει ο Izhikevich.

Παρακολούθησα μια επίδειξη των ρομπότ της Brain Corp στην πράξη. Μπορούν και σταματάνε όταν υπάρχει ένα εμπόδιο μπροστά τους. Η εταιρεία σχεδιάζει να ασχοληθεί στη συνέχεια με οχήματα παράδοσης εσωτερικού χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έναν γενναίο νέο κόσμο.

ΠΗΓΗ: fortune.com

Σχετικά Νέα