Πολλές φορές η καθημερινότητά σου γίνεται τόσο έντονη και νιώθεις μια δυσφορία που δύσκολα αντιμετωπίζεται. Δεν έχει να κάνει με το αν η δουλειά σου είναι βαρετή ή ενδιαφέρουσα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο εργοδότης σου δεν έχει επενδύσει καθόλου σε σένα. Δεν σε βοήθησε να “μεγαλώσεις” ή να προχωρήσεις. Δεν σου έδινε την ευκαιρία να μάθεις κάτι νέο ή να αναπτύξεις διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, αναρωτήσου απλά πώς θα κινηθείς από εδώ και πέρα στον επαγγελματικό κόσμο και πως θα ήταν αν η ζωή σου δεν ήταν τόσο στάσιμη.

Αρχικά, συνειδητοποίησε ότι αν δεν επενδύσεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Αντί να περιμένεις για να σε διδάξει ο εργοδότης σου με νέα πράγματα, προσπάθησε να διδάξεις εσύ τον εαυτό σου. Αντί να βασίζεσαι στον προϊστάμενό σου, κάνε κάποιες κινήσεις για να εξελιχθείς εσύ είτε επαγγελματικά, είτε ψυχικά.

Εδώ είναι μερικοί τρόποι να επενδύσεις στον εαυτό σου όταν ο εργοδότης σου δεν το κάνει για σένα.

1. Παρακολούθησε online μάθηματα

Ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο βρίσκεσαι, υπάρχουν πολλά online μάθηματα που θα σε βοηθήσουν να μάθεις περισσότερα. Η συνειδητοποίηση ότι το διαδίκτυο θα μπορούσε να σου διδάξει κυριολεκτικά οποιαδήποτε ικανότητα θελήσεις να έχεις είναι τρομακτική. Ιστοσελίδες όπως η Lynda προσφέρουν χιλιάδες μαθήματα για μηνιαία συνδρομή, αλλά και πολλά πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ, προσφέρουν πληθώρα online courses που αγγίζουν κάθε κλάδο σπουδών.

2. Πάρε πιστοποιητικά

Κάνοντας μαθήματα είτε online, είτε στο πανεπιστήμιο πρέπει να είσαι σίγουρη ότι μπορείς να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου. Για παράδειγμα, η Google προσφέρει δωρεάν πιστοποίηση των courses που κάνει αλλά και αμέτρητες άλλες πληρωμένες πιστοποιήσεις. Ρίξε μια ματιά στις απαιτήσεις για κάποιες νέες θέσεις εργασίας που βλέπεις και αν βλέπεις ένα πρόγραμμα που δεν είσαι εξοικειωμένη με αυτό, αναζήτησε το αντίστοιχο course. Οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει πιστοποίηση γι ‘αυτό.

3. Πήγαινε σε διαλέξεις

Οι διαλέξεις μπορεί να είναι δαπανηρές, οπότε αν δεν έχεις υπολογίσει τα χρήματα που θα ξοδέψεις, καλύτερα να το κάνεις. Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαλέξεις στην πόλη σου που μπορείς να παρακολουθήσεις, γεγονός που θα μειώσει τα έξοδα ταξιδιού. Εάν όχι, ξεκίνησε να αφαιρείς ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα, όπως θα έκανες αν πλήρωνες κάποιο λογαριασμό. Είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσεις ανθρώπους που έχουν πετύχει. Θα εμπνευσθείς, να συναντηθείς με συγγραφείς και θα περάσεις μερικές μέρες δίνοντας την αμέριστη προσοχή στο τομέα που σου αρέσει.

4. Ξεκίνα να δικτυώνεσαι

Η τελευταία συμβουλή καλύπτει την ανάγκη να απαλλαγείς από τη ζώνη άνεσης σου. Δεσμεύσου να παρευρεθείς σε μία εκδήλωση το μήνα για να κοινωνικοποιηθείς και, σε εκείνη την περίπτωση, να συναντήσεις ένα νέο άτομο στον τομέα σου. Αν πραγματικά δεν θέλεις να παρευρεθείς σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, υπάρχει πάντα και ψηφιακή δικτύωση. Βρες ορισμένες ομάδες στο LinkedIn που μπορείς να συμμετέχεις και βεβαιώσου ότι συμβάλλεις σε μια ουσιαστική συζήτηση.