Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι διάδοχοι του πρωθυπουργού της Βρετανίας

Φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, μετά την κυβερνητική κρίση και την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Βρετανίας αλλά και την ηγεσία των Συντηρητικών.

Ο Τζόνσον συμφώνησε να παραιτηθεί αλλά θέλει να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να εκλεγεί νέος ηγέτης των Τόρις το φθινόπωρο στο συνέδριο του κόμματος ενώ, όσο το πολιτικό του μέλλον κρέμεται από μία κλωστή, μετά τις παραιτήσεις των Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζαβίντ, το ερώτημα στα χείλη όλων είναι ποιος θα τον διαδεχθεί. Η έλλειψη κάποιου προφανή διαδόχου είχε κάνει πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών να διστάζουν να απομακρύνουν τον Τζόνσον. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που διεκδικούν -άλλοι αθόρυβα, άλλοι όχι- την θέση. Η Guardian παρέθεσε τους επικρατέστερους, βαθμολογώντας και τις πιθανότητές τους στην κούρσα της διαδοχής.

Πένυ Μόρντοντ 
Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!
σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Η πρώην υπουργός Άμυνας εκτοξεύτηκε στο προσκήνιο ως πιθανό φαβορί το βράδυ της Τρίτης, 5 Ιουλίου, με κάποια γραφεία στοιχημάτων να τής δίνουν καθαρό προβάδισμα στην αντικατάσταση του Τζόνσον. Η βουλευτής είχε επίσης αναδειχθεί σε σταθερό φαβορί μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών. Σε δημοσκόπηση μεταξύ των μελών του κόμματος που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Μόρντοντ κατέλαβε τη θέση της δεύτερης πιο δημοφιλούς βουλευτή, ακριβώς πίσω από τον νυν υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας. Η ίδια είχε από καιρό προταθεί για το υπουργικό συμβούλιο ως Brexiter, αλλά αποκλείστηκε από το στρατόπεδο του Τζόνσον γιατί υποστήριξε τον Τζέρεμι Χαντ. Όσον αφορά στην κριτική που άσκησε στον υπό παραίτηση πρωθυπουργό σχετικά με το Partygate, υπήρξε από τους πιο ειλικρινείς υπουργούς ενώ όλα δείχνουν ότι φαίνεται να προετοιμάζεται να διεκδικήσει κορυφαία θέση στο κόμμα των Τόρις.

Ρίσι Σουνάκ 
Η παραίτηση του Ρίσι Σουνάκ ήταν η κίνηση – ματ που αναζωπύρωσε τα σενάρια για διεκδίκηση από μέρους του της ηγεσίας των Τόρις. Ο Σουνάκ θεωρούνταν φαβορί στην αντικατάσταση του Τζόνσον για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο, το προφίλ του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από το Partygate καθώς και από την -δυνητικά πιο επιζήμια- διαμάχη για τις οικονομικές υποθέσεις της συζύγου του.

Το περιστατικό με τη σύζυγό του, η οποία στην φορολογική της δήλωση διεκδίκησε το καθεστώς της μη μόνιμης κατοικίας, το οποίο και της επέτρεπε να γλιτώσει εκατομμύρια λίρες σε φόρους για τα μερίσματα που εισπράττει από την αυτοκρατορία της επιχείρησης πληροφορικής που κατέχει η οικογένειά της, είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση της δημοτικότητας του Σουνάκ, ο οποίος είχε χτίσει ένα ισχυρό δημόσιο προφίλ, μέσω των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρούσε για να εξηγήσει στον βρετανικό λαό τα προγράμματα στήριξης κατά του κορονοϊού, κερδίζοντας τα εύσημα για την ταχεία δράση του στη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Σουνάκ έχει γίνει στόχος επικριτών πρόσφατα για τη βραδύτητά του στη στήριξη των πολιτών στην κρίση των ανατιμήσεων ενώ έχει επανειλημμένα υποπέσει σε ατοπήματα που δείχνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας όπως η επίδειξη ακριβών προσωπικών αντικειμένων και η κατασκευή πισίνας στην έπαυλή του στο Γιορκσάιρ. Εξακολουθεί, βέβαια, να έχει τους υποστηρικτές του, οι οποίοι των θεωρούν ήρεμο και ατάραχο. Κάποιοι άλλοι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, θεωρούν ότι η ηγεσία των Συντηρητικών μπορεί να μην είναι καν στις επιδιώξεις του Σουνάκ.

Λιζ Τρας 
Η υπουργός Εξωτερικών φρόντισε άμεσα να απεμπλακεί και να πάρει τις αποστάσεις της από τις αποχωρήσεις του Τζαβίντ και του αντιπάλου της στην ηγεσία, Σουνάκ, δηλώνοντας άμεσα την υποστήριξή της στον Τζόνσον. Η κίνησή της αυτή θεωρήθηκε ως προσπάθεια να ενισχύσει την πιθανή υποστήριξη προς το πρόσωπό της άλλων πιστών του υπό παραίτηση πρωθυπουργού. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, το άστρο της Τρας δείχνει να δύει, καθώς στις εκτιμήσεις κάποιων γραφείων στοιχημάτων την ξεπερνούν πολλοί υποψήφιοι διάδοχοι, όπως ο Χάντ και η Μόρντοντ.

Στο παρελθόν, η Τρας επιδίδονταν στην ανάδειξη του δημόσιου προφίλ της, ούσα πολύ ενεργή στα social media και συγκεκριμένα στο Instagram. Ως η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών των Τόρις πήρε τα εύσημα για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης της Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ από τις φυλακές του Ιράν, και την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες, παρά το υποτονικό ξεκίνημα και τις κατηγορίες ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένο για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μπεν Ουάλας
Ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, σύμφωνα με εσωτερικές δημοσκοπήσεις, λόγω των χειρισμών του στον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκκένωση του Αφγανιστάν.

Οι βουλευτές των Τόρις λένε ότι η δημοτικότητά του μπορεί να προμηνύει μία πιθανή κατάθεση υποψηφιότητας, παρά το χαμηλών τόνων δημόσιο προφίλ του, ενώ πολλοί τον θεωρούν ως μία καλή εναλλακτική καθώς απέχει παρασάγγας από το υπερβολικό στυλ του Τζόνσον. Τον τελευταίο καιρό, πάντως, οι εκτιμήσεις των εταιρειών στοιχημάτων υπέρ του είναι σε ανοδική πορεία.

Τζέρεμι Χαντ 
Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί των εταιρειών στοιχημάτων ως αντικαταστάτης του Τζόνσον, ο οποίος και τον νίκησε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Τόρις. Ωστόσο, οι αποδόσεις του πρώην υπουργού Υγείας έχουν, πλέον, πέσει κατακόρυφα, και από τους ίδιους τους bookmakers καθώς, μετά τις παραιτήσεις των Τζάβιντ και Σουνάκ, η έλλειψη τόλμης από μέρους του Χαντ έγινε πιο εμφανής από ποτέ. Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία του, σε αντίθεση με τον Τζόνσον, που καταφεύγει συχνά σε κινήσεις και δηλώσεις εύκολου εντυπωσιασμού, ο Χαντ διατηρεί σαφώς χαμηλότερους τόνους. Η αχίλλειος πτέρνα του, όμως, η οποία και θα μπορούσε να τού στερήσει ψήφους συγκριτικά με πιθανούς αντιπάλους, είναι ότι ανήκε στην πτέρυγα των πολεμίων του Brexit.

Ο Χαντ προσπάθησε να παίξει το ρόλο του εμπειρότερου πολιτικού από τα πίσω έδρανα, ασκώντας ήπια και συνήθως φιλική κριτική για τα λάθη της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Σταθερά στην κεντρώα πλευρά του κόμματος, η παρουσία του θα μπορούσε να θεωρηθεί κατευναστική, μετά τις αλλεπάλληλες διαταραχές που προκάλεσε η πρωθυπουργία Τζόνσον. Δεν είναι σαφές, όμως, για την ώρα, το κατά πόσο τα μέλη του κόμματος επιθυμούν απεγνωσμένα σταθερότητα. Στο ευρύ κοινό, δεν είναι μια εξαιρετικά πολωτική φιγούρα έχει, όμως, εναντίον του μεγάλο μέρος της ιατρικής κοινότητας, η οποία δεν θα τού συγχωρήσει τη διαμάχη του με τους νέους γιατρούς για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Σαγίντ Τζαβίντ 
Η ανεπαρκής εμφάνισή του στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις το 2019, κατά την οποία δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό γύρο, δεν στάθηκε εμπόδιο στις επιδιώξεις του για την ηγεσία ενώ η παραίτησή του πυροδότησε ουσιαστικά την εκκίνηση μιας νέας αναμέτρησης. Μετά την παραίτησή του από υπουργός εσωτερικών κατά τη διάρκεια έντονης διαμάχης που είχε με τον Ντόμινικ Κάμινγκς, ο Τζαβίντ επέστρεψε εντυπωσιακά στο υπουργικό συμβούλιο ως υπουργός υγείας.

Το πάλαι ποτέ φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, έμεινε πίσω με την επικράτηση του Σουνάκ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Ο Τζαβίντ είχε το πολιτικό θάρρος να υποβάλλει πρώτος την παραίτησή του το βράδυ της Τρίτης, με μία επιστολή σε οργισμένο τόνο, θέτοντας στο επίκεντρό της μια έκκληση για ακεραιότητα.

Ναντίμ Ζαχάουι 
Ο υπουργός παιδείας σταθερά αναδεικνύεται ως ένας υποψήφιος που ξεχώρισε θετικά για το έργο του στο υπουργικό συμβούλιο. Ως υφυπουργός αρμόδιος για τον εμβολιασμό έχει κάνει σοβαρή δουλειά στην διαχείριση κάποιων από τα «δύσκολα» ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Συντηρητικοί.

Όσον αφορά στο προσωπικό του ιστορικό, ο Ζαχάουι είναι πρώην πρόσφυγας από το Ιράκ που έφτασε στη Βρετανία στην παιδική του ηλικία και κατάφερε να αναδειχθεί στην πολιτική. Ο Ζαχάουι μπορεί να προκαλεί ανησυχία -όπως και ο Σουνάκ- για τον τρόπο ζωής του, από τα έξοδά του μέχρι τις επιχειρηματικές του συναλλαγές, στο παρελθόν, στον τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης, όταν υπουργοί και σύμβουλοι της κυβέρνησης έσπευσαν να στηρίξουν τον Μπόρις Τζόνσον, ο ίδιος φάνηκε να αμφιταλαντεύεται.

Τομ Τάγκενχατ 

Αγαπημένο στέλεχος μεταξύ της πιο κεντρώας πτέρυγας του κόμματος, ο μετριοπαθής πρώην αξιωματικός του στρατού ξεχωρίζει μεταξύ των Τόρις, τα μέλη και οι βουλευτές των οποίων σε πολλά θέματα έχουν μετατοπιστεί προς τα δεξιά τα τελευταία χρόνια.

Θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο φαινόμενο ένας νέος πρωθυπουργός χωρίς εμπειρία στο υπουργικό συμβούλιο ή στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι ένας υποψήφιος «αμόλυντος» από τους κύκλους του Τζόνσον θα ήταν καλή εναλλακτική. Ο Τάγκενχατ παραμένει, ωστόσο, άπειρος στην κεντρική πολιτική σκηνή και ορισμένοι ανησυχούν ότι η εστίασή του είναι υπερβολικά επικεντρωμένη στις εξωτερικές υποθέσεις και όχι στην εγχώρια ατζέντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα