Αυτοί είναι οι 10 Ισραηλινοί που απελευθερώθηκαν σήμερα από τη Χαμάς

Δέκα γυναίκες – και δύο Ταϊλανδοί – είναι οι Ισραηλινοί που αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Χαμάς. Οι όμηροι μεταφέρθηκαν με επιτυχία στην ισραηλινή επικράτεια, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις των IDF.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς παρέδωσε 10 Ισραηλινούς ομήρους και δύο ξένης υπηκοότητας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο της διαδικασίας απελευθέρωσης τους από την αιχμαλωσία στη Γάζα.

«Με βάση τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Ερυθρό Σταυρό, 12 όμηροι – μεταξύ των οποίων δέκα Ισραηλινοί και δύο ξένοι υπήκοοι – κατευθύνονται προς το ισραηλινό έδαφος», ανέφερε αρχικά σε σύντομη δήλωσή τους οι IDF.

Νωρίτερα, τα ισραηλινά ΜΜΕ αλλά και η Wall Street Journal, επικαλούμενη αιγυπτιακές πηγές, μετέδωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς των 10 Ισραηλινών ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό.  Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 13, οι απελευθερωμένοι όμηροι πιθανόν να βρεθούν στα χέρια των Ισραηλινών εντός μιας ώρας.

Βίντεο που δημοσιεύτηκε από τη νότια Γάζα έδειχνε μια σειρά τριών λευκών φορτηγών και φορτηγών να  κινούνται στους δρόμους.

Τα οχήματα, μερικά από τα οποία έχουν πολλούς ένοπλους κρέμονταν στα πλάγια και πιστεύεται ότι περιείχαν μερικούς από τους ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς, σύμφωνα με δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ενημέρωσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την αποστολή μας: Την επιστροφή όλων των απαχθέντων, την εξάλειψη της Χαμάς πάνω και κάτω από το έδαφος και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ» ανέφερε σε ανάρτησή του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Νωρίτερα, το Κατάρ, ένας εκ των βασικών διαμεσολαβητών στη συμφωνία για την απελευθέρωσή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς ανέφερε ότι στη διάρκεια της διήμερης παράτασης της εκεχειρίας, συνολικά 20 Ισραηλινοί όμηροι  θα απελευθερωθούν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ αλ Ανσάρι, στη σημερινή του καθιερωμένη ενημέρωση, είπε ότι οι τέσσερις πρώτες ημέρες της εκεχειρίας «χρησιμοποιήθηκαν για να αυξηθεί ο αριθμός των ομήρων που αναγνωρίζει η Χαμάς».

Στη διάρκεια της εφαρμογής της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, 69 όμηροι που κρατούνταν στη Γάζα αφέθηκαν ελεύθεροι και 150 κρατούμενοι Παλαιστίνιοι απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές φυλακές, ενώ εκατοντάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικές προμήθειες και καύσιμα εισήλθαν στη Γάζα.

Στο μεταξύ, προσπάθειες για περαιτέρω παράταση της εκεχειρίας με σκοπό την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς καταβάλλεται από τους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, Ουίλιαμ Μπερνς από CIA και Ντέιβιντ Μπαρνέα από Μοσάντ αντίστοιχα, οι οποίοι και  συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι στην Ντόχα για να μιλήσουν για την «επόμενη φάση» μετά το πέρας της διήμερης παράτασης.

Η συνάντηση είχε ως θέμα «τη βελτιστοποίηση της προόδου που σημειώθηκε με την παράταση της συμφωνίας για την ανθρωπιστικής παύση και την εκκίνηση περαιτέρω συνομιλιών σχετικά με την επόμενη φάση πιθανής συμφωνίας», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η έκβαση των συνομιλιών, στις οποίες συμμετείχαν και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, είναι ασαφές, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Κατάρ, όπου πολλά μέλη της ηγεσίας της Χαμάς έχουν τη βάση τους, ηγείται των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην παλαιστινιακή οργάνωση και το Ισραήλ. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είχε δηλώσει ότι η Ντόχα ενεργεί για την εφαρμογή «διαρκούς εκεχειρίας» στη Γάζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα