Αυτό είναι το δανειακό πρόγραμμα της χώρας για το 2020

Το δανεικό πρόγραμμα για το χρόνο που ξεκινά σε λίγες μέρες αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα μέχρι και σήμερα το μεσημέρι ο ΟΔΔΗΧ. Ο προγραμματισμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους λαμβάνει υπόψιν του και τους αστάθμητους παράγοντες λειτουργίας των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για τον επόμενο χρόνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί από 4 έως και 9 δις ευρώ μέσα σε τέσσερις εκδόσεις ομολόγων οι οποίες στόχο θα έχουν να διατηρήσουν την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές όλη την διάρκεια του έτους και θα αποβλέπει στην μεγαλύτερη εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων σε μεγαλύτερες διάρκειες τίτλων.

Αν για το 2019 ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ ήταν να κάνει μια τουλάχιστον επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου,  το 2020 θα είναι να κάνει μια τουλάχιστον επιτυχημένη έκδοση τίτλου με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ρυθμιστεί το ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι του 2018.

Ως γνωστόν η ρύθμιση του χρέους ισχύει ως το 2032 . Αν εκδοθεί το 2020 ένα 15ετές ομόλογο από την Ελλάδα αυτό θα εξοφληθεί κανονικά το 2035. Συνεπώς, αν όλα πάνε καλά με την έκδοση αλλά και την πορεία του ομολόγου αυτού στην δευτερογενή αγορά τίτλων αυτό θα πιστοποιήσει ότι οι αγορές έχουν πάψει πλέον να φοβούνται την Ελλάδα και μπορούν να την δανείζουν για όλες τις διάρκειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα