Αυτά ζητούν οι τραπεζίτες από τον Κ. Μητσοτάκη

“Φόκους” στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, με κεντρικό άξονα την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, πρέπει και οφείλει, σύμφωνα με υψηλόβαθμους τραπεζίτες, να δώσει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης σε σωστή βάση προς τις διεθνείς αγορές.

Οι τραπεζίτες και ο χρόνος που… δεν υπάρχει
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για χάσιμο χρόνου. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση σε πολλαπλά μέτωπα της οικονομίας, τα οποία παρουσιάζουν αδυναμία ανάτασης», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και προσθέτει: «Στις τράπεζες έχουν τεθεί οι βάσεις για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μένει να υπάρξει και ένα κεντρικό -ολιστικό σχέδιο- για την περαιτέρω και σε βάθος οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια τόσο του ΤΧΣ όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος. Κι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το πράξει άμεσα».

Οι τραπεζίτες και η… ανάπτυξη και μόνο
Έτερος τραπεζίτης επισημαίνει στο Euro2day.gr ότι την ώρα που οι τράπεζες αναλαμβάνουν δράση μέσα από ήδη ανακοινωμένες κινήσεις αλλά και δρομολογημένα σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πρέπει να πάρει εμπρός, να κινηθεί το αναπτυξιακό κομμάτι τους, που δεν είναι άλλο από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Πρέπει να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και εντέλει την επιστροφή μέρους των καταθέσεων. Οι καταθέσεις είναι απαραίτητες ως καύσιμο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Πλην όμως των καταθέσεων, μεγάλη σημασία έχει η φορολογική πολιτική που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση. Οφείλει να μην κάνει πίσω στις προγραμματικές εξαγγελίες για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, οι επιχειρηματίες -μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι- θα νιώσουν πιο ασφαλείς και θα απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση».

Κοινός τόπος για τις διοικήσεις των τραπεζών αποτελεί η επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης σε όλα τα μέτωπα, πρωτίστως σε όσες υποθέσεις συνδέονται με επενδυτικά σχέδια.

«Πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο των επί χρόνια -άνω των 6 ετών- κολλημένων επενδύσεων στα γρανάζια της δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις πρέπει να βγαίνουν γρήγορα, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι εν δυνάμει επενδυτές και η χώρα να πείσει τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι μπορεί και θέλει τα επενδυτικά κεφάλαια», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών.

 

 

πηγή   eretikos.gr

Σχετικά Νέα