Αυστρία: Υπερτριπλάσια από τα επιβεβαιωμένα τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα

Υπερτριπλάσια από τα καταγεγραμμένα ήταν στην πραγματικότητα τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Αυστρία στις αρχές Απριλίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ελέγχου που έγινε με χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της χώρας.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Sora σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και την ιατρική σχολή της Βιέννης, έγινε σε τυχαίο δείγμα 1.544 Αυστριακών οι οποίοι εξετάστηκαν για ενεργές λοιμώξεις με τη λήψη δείγματος από το στόμα και τη μύτη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι την περίοδο γύρω στις 4 με 5 Απριλίου είχε προσβληθεί το 0,32% του πληθυσμού ή περίπου 28.500 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Επιστημών Χάινς Φάσμαν. Συγκριτικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εκείνη την περίοδο ήταν 8.500. Το περιθώριο σφάλματος, ωστόσο, είναι ευρύ, κυμαινόμενο από 10.200 έως 67.400 κρούσματα ή από 0,12% έως 0,76% του πληθυσμού.

«Ας μην κοροϊδευόμαστε, το παγόβουνο είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να δει κανείς», ανέφερε ο Φάσμαν στους δημοσιογράφους. «Ταυτόχρονα, το χαμηλό επίπεδο λοιμώξεων δείχνει χαμηλό επίπεδο ανοσοποίησης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν συνεχίσουμε να περιορίζουμε τον ιό, θα επιστρέψουμε πολύ γρήγορα σε εκθετική αύξηση [των κρουσμάτων]».

Η ανησυχία αυξάνεται εξαιτίας της έκτασης της πανδημίας και του ρόλου που παίζουν στην εξάπλωσή της οι άνθρωποι που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Πολλές περιφέρειες, από την Κίνα μέχρι την Ευρώπη, προσπαθούν να κατανοήσουν τη φύση της επιδημίας και πώς μεταδίδεται ο νέος κορωνοϊός καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τις υπάρχουσες εστίες ή να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Ο Φάσμαν δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει τον έλεγχο του πληθυσμού και τις επόμενες εβδομάδες, χρησιμοποιώντας και τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων σε άτομα που μπορεί να προσβλήθηκαν, να ανάρρωσαν και να ανέπτυξαν κάποια ανοσία, ακόμη και αν ήταν ασυμπτωματικά.

Ανάλογους ελέγχους ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα και το Λουξεμβούργο, επιδιώκοντας και αυτό να αποκτήσει καλύτερη εικόνα για τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό. Τοπικοί επιδημιολογικοί έλεγχοι, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό, έχουν γίνει επίσης στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισλανδία.

Η Αυστρία ήταν από τους πρώτους στην Ευρώπη που προσπάθησαν να περιορίσουν την επιδημία, περιορίζοντας τη δημόσια ζωή και επιβάλλοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, σε μια περίοδο που τα κρούσματα ήταν ακόμη μερικές εκατοντάδες και ελάχιστοι είχαν πεθάνει. Η χώρα θα αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ξανανοίξουν μικρά καταστήματα και καταστήματα εξοπλισμού και κηπουρικής, αλλά τα σχολεία και τα υπόλοιπα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον Μάιο.

Η Αυστρία έχει περιορίσει την αύξηση των νέων κρουσμάτων σε λιγότερο από 3% την ημέρα και εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα ο αριθμός των ανθρώπων που αναρρώνουν είναι μεγαλύτερος από εκείνο των νέων κρουσμάτων. Το σύνολο των γνωστών λοιμώξεων έφτασε τις 13.000 το πρωί της Παρασκευής, εκ των οποίων 7.021 ήταν ενεργές. Συνολικά έχουν πεθάνει 319 άνθρωποι.

Bloomberg -mononews.gr

Σχετικά Νέα