Αυστρία: Η Βόρεια Κορέα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Covax για την παροχή εμβολίων

Είναι “αυτονόητο” ότι η Βόρεια Κορέα θα συμπεριληφθεί επίσης στο “πρόγραμμα Covax” για την παροχή εμβολίων σε φτωχότερες χώρες, εάν η ίδια το επιθυμεί, τόνισαν ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Γιάε Ιν, σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο εάν η Βόρεια Κορέα έχει ήδη τοποθετηθεί πάνω σε αυτό και εάν υπάρχουν καν αξιόπιστα στοιχεία για την Covid. Πάντως η προμήθεια εμβολίων σε όλες τις χώρες είναι προς το συμφέρον όλων, και από την πλευρά του ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επαίνεσε την προσωπική δέσμευση του προέδρου Μουν Γιάε Ιν για τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα.

Υπάρχουν ακόμα οικογένειες που έχουν διασπαστεί, επειδή ένα τμήμα τους ζει στον κομμουνιστικό Βορρά και ένα άλλο στη Νότια Κορέα, και αυτές οι οικογένειες δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους, υπενθύμισε ο Αυστριακός πρόεδρος.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του ήταν πολύ δραστήριος από αυτή την άποψη, αλλά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν έχει απέναντι του κάποιον με τον οποίο δεν είναι εύκολη η συνεννόηση.

Ο Μουν Γιάε Ιν τόνισε ότι και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπάρχουν ενδείξεις για την εντατικοποίηση του διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτά θα ειδωθούν και από την Πιονγκγιάνγκ.

Όσον αφορά την πολιτική για τη Βόρεια Κορέα του προκάτοχου του Τζο Μπάιντεν, του Ντόναλντ Τραμπ, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν θεωρεί ότι παρόλο που αυτή ήταν πολύ ενεργή, τελικά δεν υπήρξε πολύ αποτελεσματική, και μέχρι στιγμής δεν δόθηκε “μία απόδειξη για αποπυρηνικοποίηση” της Βόρειας Κορέας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη το 2018 – σε μία απροσδόκητη συνάντηση, επειδή οι ΗΠΑ, ως προστάτιδα δύναμη της Νότιας Κορέας, είναι εδώ και δεκαετίες ο “άσπονδος εχθρός” της Βόρειας Κορέας.

Η καταπολέμηση της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν νωρίτερα, σήμερα το μεσημέρι, ο Αυστριακός πρόεδρος με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην αυστριακή πρωτεύουσα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ο ίδιος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, όπως επίσης με τον πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα