Αυστραλία: Τέσσερα νεογνά πέθαναν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού

Τέσσερα μωρά έχασαν τη ζωή τους στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αφού δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν στη Μελβούρνη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Τα μωρά πέθαναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, με τον πιο πρόσφατο θάνατο να σημειώνεται την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Η Νότια Αυστραλία δεν διαθέτει καρδιολογική μονάδα για παιδιά που σημαίνει ότι σοβαρά άρρωστα νεογνά με καρδιακά προβλήματα συνήθως μεταφέρονται στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης – αλλά πλέον μια τέτοια επιλογή δεν υπάρχει λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με την Daily Mail.

To Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης
Μπορεί η Βικτώρια να μην απαγορεύει πλέον τις μετακινήσεις πολιτών από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, όμως η Μπερναντέτ Μαλχόλαντμ, επικεφαλής του ιατρικού προσωπικού της Μελβούρνης, ανέφερε πως ιατροί της είπαν ότι και στις τέσσερις περιπτώσεις «οι αρχές της Βικτώρια δεν επέτρεψε την πρόσβαση στα μωρά και στις οικογένειές τους».

Ο ελληνοαυστραλός αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Τζον Σβίγγος κατέθεσε στην επιτροπή υπηρεσιών δημόσιας υγείας του κοινοβουλίου της Νότιας Αυστραλίας ότι το lockdown της Μελβούρνης σήμαινε ότι η μεταφορά δεν ήταν εφικτήws

Ο ελληνοαυστραλός αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Τζον Σβίγγος
Πρόσθεσε επίσης ότι τα τέσσερα μωρά που είχαν πέθαναν στην Αδελαΐδα τον περασμένο μήνα δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν και θα «είχαν σχεδόν σίγουρα» επωφεληθεί από την επιτόπια χειρουργική επέμβαση», όπως αναφέρει το 9 News.

«Στην τρέχουσα κατάσταση πανδημίας, η συνήθης διαδικασία παραπομπής στην καρδιακή μονάδα της Μελβούρνης δεν είναι πλέον αποδεκτή και η παραπομπή εκτάκτων περιστατικών στο Σίδνεϊ πραγματοποιείται κατά περίπτωση», είπε ο δρ. Σβίγγος.

«Βιώσαμε τους θανάτους τεσσάρων μωρών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, επειδή δεν μπόρεσαν να μεταφερθούν, μωρά τα οποία είναι σχεδόν σίγουρο πως θα είχαν δεχτεί όλες τις απαραίτητες καρδιολογικές υπηρεσίες», συμπλήρωσε ο καθηγητής Σβίγγος, μιλώντας στους Adelaide Advertiser.

«Θα σας αφήσω να φανταστείτε τη βαθιά επίδραση αυτών των θανάτων στους γονείς, τις οικογένειές τους και το αφοσιωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμετωπίζει αυτές τις τραγωδίες… αισθάνονται ότι έχουν αφήσει τους ασθενείς τους κάτω».

Αλλά ο καθηγητής Σβίγκος προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο της Αδελαΐδας πρέπει να γίνει αυτόνομο και να μην βασίζεται σε μεταφορές ασθενών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη (21/10), ο πρωθυπουργός της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους «κάλυψε» την ευθύνη για τους θανάτους των νεογέννητων.

Είπε ότι οι αρχές υγείας της κυβέρνησής του του είπαν ότι δεν εμπόδισαν τα παιδιά να μεταφερθούν στη Μελβούρνη. «Δεν νομίζω ότι είναι θέμα περιορισμών», είπε.

Οι θάνατοι των τεσσάρων νεογέννητων προκάλεσαν οργή σε ολόκληρη την Αυστραλία
Σε ένα on-air screed, ο οικοδεσπότης του Sky News Australia, Πολ Μάρει, επέκρινε τις «αποτυχίες της κυβέρνησης της Νότιας Αυστραλίας» και την «ανικανότητα της κυβέρνησης της Βικτώριας» και είπε ότι ήταν «εξωφρενικό» ότι μια ανεπτυγμένη χώρα όπως η Αυστραλία ήταν ανίκανη να σώσει τις ζωές των παιδιών.

Πολλοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αντίκτυπος των μέτρων κλειδώματος του κορωνοϊού έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην υγεία, με ανεκτίμητους θανάτους λόγω σοβαρών ασθενειών που δεν αντιμετωπίζονται.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σάλιβαν προειδοποίησε επίσης ότι θα υπάρξουν περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο από τους συνολικούς θανάτους από κορωνοϊό λόγω της περιορισμένης πρόσβασης των ανθρώπων σε διαλογές και θεραπείες ως αποτέλεσμα του κλειδώματος.

Τα σχόλιά του επικυρώθηκαν και από τον Πίτερ Νίλσον, έναν Σουηδό καθηγητή εσωτερικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund, ο οποίος είπε:

«Είναι τόσο σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι θάνατοι του COVID-19 θα είναι πολύ μικρότεροι από τους θανάτους που προκαλούνται από την κοινωνική καραντίνα όταν η οικονομία έχει καταστραφεί.»

Σύμφωνα με την Κάρολ Σικόρα, σύμβουλο ογκολογίας του NHS, θα μπορούσαν να υπάρξουν 20.000 θάνατοι από καρκίνο ως αποτέλεσμα της καραντίνας στην Αυστραλία.

Οι ειδικοί έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν 1,4 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως από μολύνσεις από φυματίωση που δεν έχουν αντιμετωπιστεί λόγω της καραντίνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα