

Η Google παραβίασε τον νόμο για τη συλλογή δεδομένων εντοπισμού παραπλανώντας τους χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε φορητές συσκευές, εκτίμησε σήμερα αυστραλιανό δικαστήριο σε μια ιστορική απόφαση.
Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας μπορεί να καταβάλει πρόστιμα που θα ανέρχονται σε “πολλά εκατομμύρια” δολάρια στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής που έφερε ενώπιον της δικαιοσύνης η αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Κατανάλωσης (ACCC), δήλωσε ο Ροντ Σιμς, ο διευθυντής της.
Το ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάσισε πως το 2017 και το 2018, η Google παραπλάνησε ορισμένους χρήστες τηλεφώνων και τάμπλετ που είχαν εγκαταστήσει το λειτουργικό της σύστημα Android συλλέγοντας τις πληροφορίες εντοπισμού τους ακόμη και αφού είχαν επιλέξει να μην μοιραστούν τα δεδομένα “ιστορικού εντοπισμού”.
Το δικαστήριο έκρινε κυρίως πως η Google δεν είχε διευκρινίσει πως επιτρέποντας τη συνέχεια της “Web & App Activity” στο πλαίσιο μιας ξεχωριστής παραμέτρου στις συσκευές τους, περιελάμβανε τα δεδομένα εντοπισμού.
Πολλές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του κόσμου έδειξαν πως η συλλογή δεδομένων εντοπισμού από τις συσκευές Android και iPhone γίνεται εν αγνοία των χρηστών ή χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.
Τέτοια δεδομένα είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους διαφημιστές που προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες ανάλογα με την περιοχή.
Πρώτη απόφαση παγκοσμίως
Για τον Σιμς, πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο.
“Είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές, ιδιαίτερα για όλους εκείνους που ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή στο διαδίκτυο, γιατί η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Google και σε άλλες εταιρείες: οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πρέπει να παραπλανούν τους πελάτες τους”, εκτίμησε.
Στην απόφασή του ο δικαστής Τόμας Τόουλι του ομοσπονδιακού δικαστηρίου αποδέχθηκε “εν μέρει” την αγωγή της ACCC κατά της Google, σημειώνοντας πως η “συμπεριφορά της εταιρείας δεν παραπλάνησε όλους τους χρήστες” της υπηρεσίας της.
Ο δικαστής διευκρίνισε ωστόσο πως η Google “παραπλάνησε ή θα μπορούσε να παραπλανήσει ορισμένους χρήστες” και πως “ο αριθμός ή η αναλογία των χρηστών που παραπλανήθηκαν ή θα μπορούσαν να είχαν παραπλανηθεί δεν έχει σημασία” προκειμένου να προσδιοριστεί η παράβαση.
Πρόστιμα 710.000 ευρώ ανά παράβαση
Η ACCC αναμένει πως τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 850.000 δολάρια (710.000 ευρώ) ανά παράβαση, δηλ. συνολικά σε “πολλά εκατομμύρια” δολάρια, είπε ο Σιμς στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Από την πλευρά της η Google διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία, όπως είπε, απέρριψε ορισμένες “γενικές απαιτήσεις” της ACCC και αφορά ορισμένους μόνο χρήστες, και είπε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ: Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι από τον Μάιο θα ασχολείται πολύ λιγότερο με τα κυβερνητικά του καθήκοντα
Ο Ίλον Μασκ, ο επικεφαλής της Tesla και στενός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε.
Ισραήλ: Ο στρατός αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές σήμερα ότι εκτοξεύτηκε πύραυλος από την Υεμένη.
Πάπας Φραγκίσκος: Η σύμπτωση με την ηλικία και την ώρα θανάτου του
Ο γεννημένος στην Αργεντινή Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε.
Εκλογές στον Ισημερινό: Η αντιπολίτευση ζητά επαλήθευση της καταμέτρησης σε 1729 κάλπες
Αντιπολιτευόμενο κόμμα της Αριστεράς στο οποίο ανήκει η ατυχήσασα υποψήφια για την προεδρία του.