

Η Ρωσία εκμισθώνει οικόπεδο σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας και κοντά στην κινεζική πρεσβεία στην Καμπέρα και επιθυμεί να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της. Η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε ήδη προσπαθήσει, ανεπιτυχώς, να ακυρωθεί το μισθωτήριο, το οποίο υπεγράφη αρχικά το 2008. Το 2011 δόθηκε άδεια στη Ρωσία να προχωρήσει στην ανέγερση της πρεσβείας της εκεί.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι είχε δηλώσει στα μέσα Ιουνίου ότι η κυβέρνησή του θα εμποδίσει την ανέγερση της νέας πρεσβείας της Ρωσίας, επικαλούμενος κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, και ακολούθως το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε νομοσχέδιο που απαγορεύει ρητώς την ανέγερσή της στο συγκεκριμένο οικόπεδο.
Βάσει της νομοθεσίας αυτής, δεν απαγορεύεται η διπλωματική παρουσία της Ρωσίας στην Αυστραλία, αλλά μόνο η ανέγερση νέας πρεσβείας τόσο κοντά στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα η Ρωσία προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να διατηρήσει το οικόπεδο και τοποθέτησε Ρώσο διπλωμάτη εκεί μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας ζήτησε από τη Μόσχα να αποχωρήσει από το οικόπεδο, τουλάχιστον μέχρις ότου δικαστήριο εξετάσει πιο ενδελεχώς την υπόθεση.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ρώσος διπλωμάτης που παρέμενε στο οικόπεδο αποχώρησε με διπλωματικό όχημα.
«Το δικαστήριο ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη διατήρηση της ρωσικής παρουσίας στον χώρο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Αλμπανέζι. «Αναμένουμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να ενεργήσει σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου», πρόσθεσε.
Σχετικά Νέα
Ουκρανία: Kαι αν βαρεθεί ο Τραμπ;
Ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που εκκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα; Μπορούν.
Κρεμλίνο: Πρόθυμος ο Πούτιν να συζητήσει την έκκληση Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για.
Ένας αγώνας εξουσίας στο Βατικανό ξεκινά: Θα βγει από το κονκλάβιο ένας «αντι Φραγκίσκος» πάπας;
Καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος «επέστρεψε στο σπίτι του Πατέρα» όπως ανακοίνωσε ο Ιρλανδοαμερικανός καρδινάλιος.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο χρώμα
Χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή τεχνική μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να διεγείρει συγκεκριμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα του.