Αυστραλία: Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε ποταμό

Εκατομμύρια νεκρά ψάρια σε αποσύνθεση γέμισαν μεγάλο μέρος του ποταμού Ντάρλινγκ, κοντά στο χωριό Μενίντι, στη νοτιοανατολική Αυστραλία –περιοχή όπου πλήττεται από ισχυρό κύμα καύσωνα. Το γεγονός ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, η κυβέρνηση της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πρόκειται για την τρίτη φορά από το 2018 που παρατηρείται ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή.

Από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται βάρκες να πλέουν μέσα σε ένα παχύ στρώμα νεκρών ψαριών που επιπλέουν και καθιστούν σχεδόν αόρατη την επιφάνεια του νερού.

 

«Είναι αληθινά φρικτό, υπάρχουν ψάρια νεκρά όπου φτάνει το μάτι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γκρέιμ Μακράμπ, ένας κάτοικος του Μενίντι, και κάνει λόγο για «ανυπολόγιστες» περιβαλλοντικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, οι πληθυσμοί των ψαριών στον ποταμό είχαν αυξηθεί σημαντικά μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά τα νερά έχουν από τότε αποτραβηχτεί.

Χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό
Με το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο νερό (υποξία) συνδέεται ο θάνατος αυτών των ψαριών, καθώς τα νερά των πλημμυρών αποσύρονται, εξήγησε με ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση. Το κύμα καύσωνα επιδεινώνει αυτό το φαινόμενο, προσέθεσε.

Οι προηγούμενοι μαζικοί θάνατοι ψαριών στο Μενίντι είχαν ήδη αποδοθεί στη μείωση της στάθμης του ποταμού, αλλά και στη διάδοση ενός τοξικού φυκιού σε μήκος σχεδόν 40 χιλιομέτρων.

Όσο για το Μενίντι, ένα χωριό 500 κατοίκων έχει πληγεί έντονα τα τελευταία χρόνια από τις πλημμύρες και την ξηρασία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα