Αυστηρό μήνυμα Π. Μαρινάκη σε όσους αυξήσουν αδικαιολόγητα τις τιμές τροφίμων

Η αυστηρότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν κάποιος εκμεταλλευτεί τις ανάγκες των πολιτών, πολλώ δε μάλλον στις πληγείσες περιοχές, για να βγάλει παραπάνω αδικαιολόγητα κέρδη, προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ακόμα ότι «κανένας πολίτης που επλήγη δεν θα μείνει χωρίς στέγη».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για την ανυπολόγιστη καταστροφή στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία και με τι μέσα και μέτρα πρόκειται το κράτος να αντιμετωπίσει την τραγική αυτή συνθήκη, τόνισε αρχικά ότι «αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο, Δεν έχει καταγραφεί ξανά. Είναι το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει συναντήσει η χώρα μας και νομίζω το εντονότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά και της Ευρώπης τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια (…) Όσο νερό έπεσε στη Θεσσαλία, σε μια περιφέρεια της Ελλάδας, μέσα σε λίγες μέρες πέφτει σε ένα χρόνο στη Γερμανία».

Και πρόσθεσε: «Κατ’ αρχάς προβλέπεται μετεγκατάσταση σε συγκεκριμένα σημεία της Καρδίτσας, σε σχολικά συγκροτήματα. Όλα αυτά έχουν ανακοινωθεί και ήδη κάποιοι άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί.

Προφανώς η κυβέρνηση θα δει, πέραν των πρώτων μέτρων που ανακοίνωσε, των πρώτων λύσεων που ανακοίνωσε, και στις περιπτώσεις οικισμών που ενδεχομένως να πρέπει συνολικά ένας πληθυσμός – προαιρετικά, εφόσον δεν χρησιμοποιήσει την επιδότηση ενοικίου που ήδη έχει δοθεί ως ένα από τα πρώτα μέτρα – να μετεγκατασταθεί».

Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε επίσης ότι «κανένας από τους ανθρώπους (που επλήγησαν) δεν θα μείνει χωρίς στέγη. Αυτό είναι δεδομένο. Ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία υποδοχής των ανθρώπων αυτών σε προσωρινά καταλύματα ή τροφοδοσία τους και σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιλέξει να μείνουν στην οικία τους και πρέπει εκεί να έχουν την τροφοδοσία και το νερό και όλα τα υπόλοιπα που χρειάζονται μέχρι να δοθούν οι σχετικές άδειες υδροδότησης και να κριθεί ασφαλές το νερό».

Για το ζήτημα των μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πλημμύρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε σταδιακά αποκαθίσταται τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η ηλεκτροδότηση.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2,25 δισ. που γνωστοποίησε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Η χώρα μας να ξεκαθαρίσουμε δεν θα πάρει κανένα άλλο δάνειο. Αυτό είναι σημαντικό. Σήμερα ήταν μια σημαντική εξέλιξη γιατί όπως είπαμε πριν, ήταν το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο και έπρεπε και η χώρα μας να κινηθεί με τις μεγαλύτερες δυνατές ταχύτητες. (…) Άμεσα υπέβαλε αίτημα πρωθυπουργός και σήμερα βρέθηκε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο Στρασβούργο, αλλά έπρεπε να κινηθεί και να συνεχίσει να κινείται γρήγορα και η Ευρώπη.

Σήμερα λοιπόν, ποια ήταν τα νέα από αυτήν την επίσκεψη και τις συναντήσεις του πρωθυπουργούς; Ότι το σύνολο των έργων που θα χρειαστεί να γίνουν, όπως φαίνεται για την αποκατάσταση των υποδομών και τα αντιπλημμυρικά έργα, το οποίο ανέρχεται περίπου όπως φαίνεται σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τρεις πηγές. (…) Αυτά τα λεφτά αναφέρονται, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, σε αυτές τις εργασίες. Δηλαδή από που προέρχονται; Από χρήματα τα οποία θα χάνονταν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, θα πήγαιναν χαμένα και θα δοθούν άμεσα 250 εκατομμύρια στη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους.

Από ανακατεύθυνση χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και από το νέο ΕΣΠΑ 1,5 δισ., το οποίο θα κατευθυνθεί σε αυτά τα έργα. Επιπλέον, η χώρα μας, θα αιτηθεί και θα λάβει 400 εκατομμύρια ευρώ από το Αγροτικό Ταμείο καθώς και το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ».

Για αίτημα εξεταστικής επιτροπής από ΠΑΣΟΚ
Αναφορικά με το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε: «Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, τελικά θα γίνει χειρότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όσα λέει και όσα εκτιμούν. (…) Δεν γνωρίζουν τα βασικά, τα στοιχειώδη ή τα γνωρίζουν και παραπλανούν τον κόσμο. Η ανακατεύθυνση πόρων υπό κανονικές συνθήκες για το Ταμείο Ανάκαμψης απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 27 κρατών μελών».

Οι προειδοποιήσεις για τις αυξήσεις στα τρόφιμα
Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ακόμα τα εξής: «εφιστούμε την προσοχή, γιατί υπάρχουν πολλοί επιτήδειοι οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι οποιαδήποτε κρίση, είτε εντός είτε εκτός της χώρας, εφευρίσκουν αιτίες για να αυξάνουν τις τιμές. Σε συνέχεια πολλών ελέγχων και πολλών προστίμων που έχουν μπει σε εταιρείες πώλησης ηλεκτρικών ειδών, σε εταιρείες διανομής φαγητού, σε εταιρείες πώλησης καλλυντικών χωρίς καμία εξαίρεση και πρόστιμα για φοροδιαφυγή.

Η κυβέρνηση αυτή κάνει πράξεις και θα συνεχίσει να κάνει. Προφανώς τώρα η αυστηρότητα θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αν κάποιος τα εκμεταλλευτεί, πολλώ δε μάλλον στις πληγείσες περιοχές, τον πόνο των ανθρώπων και μια πολύ δύσκολη συγκυρία για να βγάλει παραπάνω αδικαιολόγητα κέρδη, τότε θα υποστεί με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα πιο σκληρά πρόστιμα».

«Όμως η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου φαινομένου εισαγόμενου προβλήματος, τις πληθωριστικές κρίσεις, ειδικά στα τρόφιμα, γίνεται με τρεις συγκεκριμένες κινήσεις.

Η πρώτη ενότητα κινήσεων είναι αυτό που λέμε τα μόνιμα μέτρα. Αυξάνεται το εισόδημα για το Δημόσιο, αυξάνεται το εισόδημα για τον ιδιωτικό τομέα μέσω άμεσων ή έμμεσων παρεμβάσεων.
Η δεύτερη κατεύθυνση είναι οι έλεγχοι, οι έλεγχοι στην αγορά. Όταν υπάρχουν κάποιες αιτίες που ανεβαίνουν οι τιμές, πρέπει να βλέπουμε αντίστοιχη ταχύτητα μείωσης, γίνονται όλο και περισσότεροι έλεγχοι και έχουμε πολλά παραδείγματα να πούμε.
Η τρίτη κατεύθυνση είναι τα προσωρινά μέτρα. (…) Αυτά ήταν σημαντικά, λειτούργησαν, αλλά όσο προχωράμε πρέπει να πηγαίνουμε σε όλο και περισσότερες μόνιμες παρεμβάσεις».