Αυγενάκης: Δέσμευση πρωθυπουργού να πάμε τον αθλητισμό ένα βήμα πιο μπροστά

«Είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα πάμε την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά, με κανόνες διαφάνειας και νοικοκυροσύνης» τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για θέματα αθλητισμού, όπως η σύσταση του ΕΟΚΑΝ, η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», η ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το υπό διαμόρφωση αθλητικό νομοσχέδιο

Στη συνάντηση από την πλευρά της Πολιτείας ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που αποτελείτο  από τους κ.κ.Σπύρο Καπράλο (πρόεδρος), Μανώλη Κολυμπάδη (γενικός γραμματέας), Στέλιο Αγγελούδη (αντιπρόεδρος), Αντώνη Νικολόπουλο (ταμίας) και τα μέλη της ολομέλειας, Αριστείδη Αδαμόπουλο, Γιώργο Αλικάκο, Ξένια Αργειτάκη, Θανάση Βασιλειάδη, Γιάννη Καρρά και Μανώλη Κατσιαδάκη. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

Η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και το υπό διαμόρφωση αθλητικό Νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προέκυψαν τα εξής:

ΕΟΚΑΝ

Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), που εκκρεμεί από το 2012, σε αντικατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών. Έχει προϋπολογιστεί κονδύλι χρηματοδότησης της λειτουργίας του, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ και ο χώρος στέγασής του, στο ΟΑΚΑ.

Παράλληλα επισπεύδονται και οι διαδικασίες που αφορούν στην ανάκληση της άρσης πιστοποίησης για το Εργαστήριο Ντόπινγκ, που έχει υπαχθεί στον Δημόκριτο.

Επιπλέον, από σήμερα, 15 Ιουνίου, επαναρχίζουν οι έλεγχοι ντόπινγκ με τον WADA να ζητά περίπου 3.000 και τους δειγματολήπτες να κληρώνονται ηλεκτρονικά.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΕ υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τις εξελίξεις που ξαναβάζουν τη χώρα μας στην παγκόσμια κοινότητα καταπολέμησης του ντόπινγκ, συμμορφούμενη με τους κανόνες του WADA, για τους οποίους αδιαφορούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

«ΠΕΛΟΠΑΣ»: Εντός της εβδομάδας παρουσιάζεται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ η πλατφόρμα καταγραφής κάθε αθλητικής εγκατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία τους υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού. Καταγραφή για να γνωρίζουμε τι διαθέτουμε, πού, πώς, σε ποια κατάσταση είναι και να σχεδιάζονται στοχευμένα και αποτελεσματικά οι ανάγκες κατά τόπους.

ΟΑΚΑ: α) Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για τη διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις, με υποχρέωση και επισκευών τους από τον πλειοδότη.

β) Ολοκληρώνονται οι στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα.

γ) Επίσης, δρομολογείται η σύνδεση του παρακείμενου σε εμπορικό κέντρο Ολυμπιακού Μουσείου με πεζογέφυρα.

Ολυμπιακό Κλειστό Πάλης – Λιόσια: Ολοκληρώνεται το συμφωνητικό μίσθωσης με την ΚΑΕ ΑΕΚ, με όρους διαφάνειας και αμοιβαίου οφέλους, ακόμα και των Ομοσπονδιών που ήταν νόμιμα στο χώρο και θα συνεχίσουν να είναι, αλλά και του Δήμου Αχαρνών.

Παιανία: Για το «σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ» και το παρακείμενο προπονητήριο βόλεϊ με ξενώνες, υπογράφτηκε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παιανίας. Ήδη εκπονείται η μελέτη για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης.

Ολυμπιακό Χωριό: Έπειτα από 16 χρόνια πέρασε στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ. Σύντομα θα οριστεί η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του και σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τα τοπικά σωματεία θα τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αξιοποίησής του.

Σχιστό: Παραχωρήθηκαν, έπειτα από προσπάθειες περίπου 25 ετών, 115 στρέμματα στον Δήμο Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβο και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις.

Σκοπευτήριο Βύρωνα: Ξεχασμένο από όλους τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τη Σκοπευτική Ομοσπονδία, θα υπάρξουν ανακοινώσεις,.

Άγιος Κοσμάς: Στην τελική ευθεία η σύνταξη του Μνημονίου Συνεργασίας με την Lamda Development για να αποτυπωθούν οι σαφείς όροι πώς δεν δίδεται καμία εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά αν προηγουμένως δεν έχει παραδοθεί η αντίστοιχη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και επίσης, όποιες Ομοσπονδίες φιλοξενούνται τώρα, αυτές θα φιλοξενηθούν και μετά. Επιπλέον, συζητείται η συνέργεια μαζί της για αναβάθμιση άλλων εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Η αντιπροσωπεία της ΕΟΕ επικρότησε και ζήτησε στην επόμενη φάση δράσεων για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις να ληφθεί μέριμνα –κι ας μην ανήκουν στη ΓΓΑ- για το σλάλομ κανόε καγιάκ στο Ελληνικό και στον Εύηνο, για το κολυμβητήριο στο Ζάππειο και το κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά.

Μητρώο αθλητικών σωματείων

Συμφωνήθηκε ότι η δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων» δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι απολύτως απαραίτητη για τη διαφάνεια στο αθλητικό τοπίο της χώρας. Ξεκαθαρίστηκε ότι το Μητρώο είναι δυναμικό, με συνεχή λειτουργία, χωρίς αποκλεισμούς για όποιον επιθυμεί οποτεδήποτε να εγγραφεί και πως θα είναι προσβάσιμες σε όλους (γονείς, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, χορηγούς, δημοσιογράφους) οι πληροφορίες περί της νομιμότητας λειτουργίας των σωματείων.

Εντός των προσεχών ημερών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, θα ανακοινωθεί το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των ερασιτεχνικών σωματείων, στην υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Η ΕΟΕ, μάλιστα, ανέλαβε την πρωτοβουλία να παρακινήσει τις 27 Ολυμπιακές Ομοσπονδίες μέλη της, προκειμένου να αποστείλουν στη ΓΓΑ η κάθε μία τον κατάλογο ενεργών και κατεχόντων Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης σωματείων της, ώστε η διασταύρωση των στοιχείων να γίνει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά και τα χρήματα της έκτακτης επιχορήγησης στα σωματεία να κατανεμηθούν όσο το δυνατόν πιο δίκαια.

Αθλητικό νομοσχέδιο

Σε ότι αφορά στις διατάξεις του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που θα είναι έτοιμο σε μερικές εβδομάδες, ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε τον ογκώδη φάκελο με προτάσεις και παρατηρήσεις των αθλητικών φορέων, μετά την ανοικτή πρόσκληση του Υφυπουργείου πριν από μερικούς μήνες.

Συμφωνήθηκε ότι θα δημιουργηθεί άμεσα Ομάδα Εργασίας με στελέχη της ΕΟΕ και του Υφυπουργείου για επεξεργασία διατάξεων και ο κ. Αυγενάκης δεσμεύτηκε ότι θα παραστεί στην Ολομέλεια της ΕΟΕ, για να συζητήσει λεπτομερέστερα επί των αλλαγών που θα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, το οποίο θα ρυθμίζει ακόμα θέματα του καταστατικού της ΕΟΕ και τη λειτουργία της πλατφόρμας Macolin.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα