Αυγενάκης από Κρήτη: Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχουν έρθει

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο συνάντηση εργασίας με θέμα «Διαχείριση νερού στην Κρήτη – εγγειοβελτιωτικά έργα – αντιπλημμυρική προστασία και προσαρμογή στα νέα δεδομένα», με την Κρήτη, όπως και την υπόλοιπη Ελλάδα όπως επισημάνθηκε, να καλείται να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση, που επηρεάζουν την αγροτική οικονομία, τις γεωργικές πρακτικές και συνολικά την ευημερία.

«Αυτή η συνάντηση είναι η πρώτη συνάντηση συνεργασίας, με στόχο να τρέξουμε πολύ γρήγορα και να προλάβουμε να μη συμβούν στην Κρήτη, αντίστοιχα με αυτά που συνέβησαν στην Θεσσαλία” είπε ο κ. Αυγενάκης. Όπως συμπλήρωσε, το ανάγλυφο της Κρήτης είναι ιδιαίτερο, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες του είναι γνωστές και πως με τη γνώση που υπάρχει, τους επιστήμονες, όλες τις υπηρεσίες Περιφέρειας και αυτοδιοίκησης όπως και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο σκοπός είναι «να προχωρήσαμε στο τέλος της πορείας αυτής, σε ένα ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων του νησιού».

Σκοπός της συνάντησης, όπως και των δράσεων και ενεργειών που θα ακολουθήσουν, όπως επισημάνθηκε, είναι η προετοιμασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων για την συλλογική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την άρδευση των καλλιεργειών, την επάρκεια του νερού για την γεωργία, τις υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Η διαχείριση του νερού της Κρήτης, τα εγγειοβελτιωτικά έργα αλλά και η πλημμυρική θωράκιση του νησιού αποτελεί προτεραιότητα» επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της έχουν ήδη έρθει» και πως γι’ αυτό το λόγο, με την έγκριση και του πρωθυπουργού, ξεκινά από σήμερα μια συστηματική συνεργασία με την Περιφέρεια, τους δήμους, αλλά και τοπικούς οργανισμούς που σχετίζονται με τα θέματα του νερού, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, που στόχο έχει «να θωρακίσουμε την Κρήτη» καθώς «νερά υπάρχουν, την ίδια στιγμή όμως αυτά χάνονται».

«Ενώ υπάρχουν νερά που χάνονται, την ίδια στιγμή έχουμε πολλά φαινόμενα ξηρασίας, υφάλμυρα νερά που εμφανίζονται στις γεωτρήσεις και γενικότερα εικόνες όπως αυτές που έχουμε δει στη Μεσαρά, τη Σητεία, την Ιεράπετρα, πλημμυρικά φαινόμενα όπως αυτά των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Αγίας Πελαγίας, της Βιάννου, της Σητείας, που θα πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστούν» είπε κ. Αυγενάκης. «Πρέπει να προνοήσουμε και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων» πρόσθεσε.

Στην ατζέντα της συζήτησης, παρουσία και δημάρχων της Κρήτης, τέθηκαν ζητήματα όπως οι τρέχουσες προκλήσεις και η απεικόνιση των αναγκών σε άρδευση, σε συνδυασμό με τα είδη καλλιέργειας, η έκταση των προβλημάτων και των επιπτώσεών τους, η καταγραφή των διαθέσιμων υδατικών πόρων για γεωργική χρήση, οι υπάρχουσες υποδομές, οι προδιαγραφές που έχουν, η παλαιότητα και τα έργα σε εξέλιξη, όπως επίσης η πορεία μελετών και έργων, τα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα δίκτυα άρδευσης, καθώς και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

«Σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιχειρούμε να δούμε πώς θα έχουμε την ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων για την Κρήτη» είπε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που επισήμανε ότι από το 2016 έχει κατατεθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η πρόταση ενιαίας διαχείρισης από τον ΟΑΚ. «Χρειάζεται να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, όπως των δήμων και της Περιφέρειας καθώς θα υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες. Ειδικά πρέπει να δούμε την λειτουργία των ΤΟΕΒ, αλλά και τα έργα που πρέπει άμεσα να τρέξουν, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα την επόμενη δεκαετία» πρόσθεσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, των δήμων, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της ολλανδικής εταιρείας HVA International, η οποία διαθέτει τεχνογνωσία στην διαχείριση νερού πολύπλοκων αρδευτικών έργων και εκπονεί το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Για το τελευταίο, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ, εκτός από τη Θεσσαλία, η εταιρεία και οι επιστήμονές της θα δουλέψουν και για τη θωράκιση της Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα