Αξιολόγηση Δημοσίου από τους Πολίτες: Ψήφος Εμπιστοσύνης στο gov.gr

Σε μια ιστορική και φιλόδοξη πρωτοβουλία διαφάνειας και βελτίωσης του Δημοσίου, περισσότεροι από 65.000 πολίτες συμμετείχαν στην πρώτη συστηματική αξιολόγηση των κρατικών υπηρεσιών – κεντρικών και τοπικών – η οποία παρουσιάστηκε επίσημα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά και διαφωτιστικά, αποτυπώνοντας με σαφήνεια πού βρίσκεται το Δημόσιο σήμερα και πού απαιτείται άμεση παρέμβαση.

Η ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr, πέντε χρόνια μετά την έναρξή της, αναδείχθηκε ως η μεγάλη νικήτρια της αξιολόγησης. Οι πολίτες έδειξαν μεγάλη αποδοχή και εμπιστοσύνη στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της τεχνολογίας στον εκσυγχρονισμό του κράτους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ψηφιακών εισιτηρίων, που σημείωσαν υψηλότατες βαθμολογίες, αποδεικνύοντας ότι όταν η τεχνολογία αξιοποιείται σωστά, η καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνεται αισθητά.

«Δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε τη ζωή μας πριν το gov.gr», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι Δήμοι στο Μικροσκόπιο

Σε πλήρη αντίθεση με την ψηφιακή πρόοδο, οι δημοτικές υπηρεσίες – ιδιαίτερα οι Τοπικές Υπηρεσίες Δόμησης – έλαβαν ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες. Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται:

Στην κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα

Στην έλλειψη πεζοδρομίων και χώρων στάθμευσης

Στις χρονίζουσες παθογένειες της πολεοδομίας, με αναφορές ακόμη και για παράνομες αδειοδοτήσεις

Η ανάγκη δραστικής παρέμβασης στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών αναγνωρίστηκε ως επείγουσα προτεραιότητα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που υπογράμμισε τη μεγάλη διακύμανση επιδόσεων μεταξύ των Δήμων, κάνοντας λόγο για «πρωταθλητές αλλά και ουραγούς».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, παρουσίασε την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλοι οριζόντιοι φορείς του Δημοσίου (π.χ. ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία) είχαν σχετικά ομοιόμορφη επίδοση. Η συμμετοχή 65.000 πολιτών αποτελεί, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «τη μεγαλύτερη δημοσκόπηση που έγινε ποτέ» στο ελληνικό κράτος.

«Μια εικόνα της πραγματικότητας όπως τη βιώνει ο πολίτης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας για μετατροπή των ευρημάτων σε συγκεκριμένες δράσεις βελτίωσης.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εσωτερική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας τη ριζική διαφορά μεταξύ της παλαιάς και της νέας μεθόδου αξιολόγησης. Όπως αποκάλυψε:

Το 2019, το 97% των υπαλλήλων χαρακτηριζόταν “άριστο”, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια

Σήμερα, οι υπάλληλοι υψηλής απόδοσης περιορίζονται στο 9%

Έγιναν απολύσεις για αποδεδειγμένες παραβάσεις καθηκόντων

Εξετάζεται αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που αφορά τη μονιμότητα στο Δημόσιο

Για πρώτη φορά θεσπίζονται χρηματικά μπόνους σε δημόσιους υπαλλήλους και οργανικές μονάδες που επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. Ο στόχος, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι η ανάπτυξη κουλτούρας αξιολόγησης και επιβράβευσης, όχι τιμωρίας.

Επεκτείνοντας το μοντέλο αξιολόγησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συλλέγει αξιολογήσεις πολιτών μετά την έξοδό τους από τα νοσοκομεία, προκειμένου να εντοπιστούν προβλήματα στο ΕΣΥ. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην πρόοδο του Κτηματολογίου, το οποίο παραμένει προβληματικό και καθυστερημένο.

Η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από τους ίδιους τους πολίτες σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της λογοδοσίας και μετάβασης σε ένα κράτος που ακούει και βελτιώνεται. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας εξαρτάται πλέον από τη μετουσίωση των αποτελεσμάτων σε πράξεις, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Ξέρουμε ότι το κράτος πολλές φορές μας θυμώνει. Μπορούμε, όμως, να το αλλάξουμε με δράσεις που εκπλήσσουν ευχάριστα.»

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα