Αβραμόπουλος: Να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα δημοκρατίας στις ευρωεκλογές

Τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να έρθουν πιο κοντά στην Ευρώπη, ανέλυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στη διήμερη συζήτηση, από τις Βρυξέλλες. Μάλιστα, αφού ανέλυσε την απόλυτη έννοια του Ευρωπαίου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τους πολίτες να εκμεταλλευτούν τις προσεχείς ευρωεκλογές για να διασφαλιστεί το ευρωπαϊκό μέλλον.

Αρχικά, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην ελευθερία που απολαμβάνουμε στην ΕΕ: «Να ταξιδεύουμε χωρίς εμπόδια, να μιλάμε, να γράφουμε, να διαμαρτυρόμαστε, να ακολουθούμε οποιοδήποτε επάγγελμα και να ζούμε ή να επισκεπτόμαστε όποιο μέρος θέλουμε. Σήμερα τα απολαμβάνουμε όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Απολαμβάνουμε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που κέρδισαν και μας παρείχαν οι τεράστιες προσπάθειες μιας γενιάς που έζησε από πρώτο χέρι τα συντρίμμια δύο καταστροφικών πολέμων και υπέστη τις τρομακτικές συνέπειές τους».

Ακολούθως ο Ευρωπαίος Επίτροπος συνέχισε λέγοντας: «Το έτος αυτό επίσης σηματοδοτεί 40 χρόνια από τις πρώτες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις εκλογές που εισήγαγαν μία νέα δημοκρατία στην Ευρώπη και έδωσαν σε όλους μια φωνή στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά που μας άφησαν οι γονείς και οι παππούδες μας, καθιστώντας αυτήν την Ένωση αληθινό τόπο ειρήνης και προόδου».

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στο χώρο Σέγκεν: «Σε γενικές γραμμές, όλοι οι πολίτες μας νοιάζονται πραγματικά για τα δύο θεμελιώδη επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την ελευθερία και την ειρήνη για περισσότερα από 60 χρόνια. Αυτά τα αποκτήματα αντιπροσωπεύονται καλύτερα σε ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ένωσης: το χώρο Σένγκεν, που ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και κατακτήθηκε πολύ δύσκολα».

Βέβαια, όπως πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι τη σημερινή εποχή: «Πολλές προκλήσεις έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη κατά τα τελευταία χρόνια και έχουν αποτελέσει πρόσχημα για τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές να κερδίσουν έδαφος, μεταξύ άλλων η οικονομική κρίση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και το Brexit».

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεπεραστούν οι παραπάνω προκλήσεις; « Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ώστε όλοι οι πολίτες αυτής της Ένωσης να αισθάνονται Ευρωπαίοι. Ευτυχώς, η συνεργασία είναι στο ευρωπαϊκό DNA μας. Γιατί το να είσαι Ευρωπαίος είναι η ουσία της ανεκτικότητας, του πλουραλισμού και της αλληλεγγύης. Είναι η αναγνώριση των κοινών αξιών και του ανθρωπισμού, καθώς και η κοινή μας επιθυμία να ζούμε σε έναν δίκαιο, ελεύθερο και ειρηνικό κόσμο. Είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας, της πολυγλωσσίας, της αγάπης για διαφορετικούς πολιτισμούς, ταυτότητες και παραδόσεις. είναι να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο, να αγαπάμε το δικό μας έθνος αλλά και τους γείτονές μας, την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Το να είσαι ευρωπαίος σημαίνει να είσαι πατριώτης και να είσαι πατριώτης σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος».

Καταλήγοντας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος έδωσε έμφαση στο «σήμερα» αλλά και στο «αύριο» της Ευρώπης: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη είναι το είδος του ενάρετου πατριωτισμού που συνδυάζει τα εθνικά συμφέροντα προς το στόχο τη μεγαλύτερη ευημερία για όλους. Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι η κατάλληλη ευκαιρία να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα δημοκρατίας για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας μέλλον και την ουσία της Ένωσης μας. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας – συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας και της ειρήνης. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται αυτή τη στιγμή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα