Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, το απόγευμα, για τη θανάτωση χιμπατζή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη θανάτωση του χιμπατζή θα πραγματοποιήσει στις 5 το απόγευμα, έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Το άτυχο ζώο –ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρων- «εξουδετερώθηκε» από τους υπεύθυνους, όταν βγει στον περιβάλλοντα χώρο, περνώντας πάνω από τα ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό.

Η είδηση της θανάτωσης του ζώου όπως ήταν φυσικό προκάλεσε τις αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων και όχι μόνο.

«Δεν ξεχνάμε τα δύο τζάγκουαρ που σκότωσαν το 2018»

Σχολιάζοντας τα stories του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στο Instagram, η Πανελλαδική και Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«“Εξουδετερώθηκε” δηλαδή δολοφονήθηκε ένα ζώο που θα έπρεπε να ζει ελεύθερο γιατί έτσι λέει το πρωτόκολλο. Στη λιτή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες.

Αιτία σύμφωνα με το Πάρκο ήταν ότι το ζώο έφυγε από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής του. Η ειδεχθής πράξη της εκτέλεσης του ζώου αυτού είναι μια ακόμη αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεση μας προς την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του κατάπτυστου πάρκου φρίκης. Δεν ξεχνάμε τα δύο τζάγκουαρ που επίσης σκότωσαν φροντιστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το 2018. Όταν η ζωή ενός ζώου ορίζεται μόνο από τη χρηστικότητα που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους, τότε η δολοφονία τους δικαιολογείται από τους εκμεταλλευτές τους.

Τόποι σαν το Αττικό Πάρκο αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται , ενώ αντίθετα ο “νοήμων” άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας. Για μια ακόμη φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι τα άγρια ζώα μέσα στα κλουβιά τους ζουν μία αβάσταχτη ζωή, υποφέροντας από άγχος, πλήξη και άλλα σοβαρές διαταραχές που σχετίζονται με τον παρατεταμένο περιορισμό. Είναι ζώα που τα εκμεταλλεύονται πλήρως οικονομικά με πρόφαση την διατήρηση και την αναπαραγωγή τους. Είναι ζώα καταδικασμένα να βιώνουν ένα συνεχές βασανιστήριο, να υπακούουν σε εντολές, να τους κόβουν τα φτερά για να μην μπορούν να πετάξουν, δελφίνια σε μια δεξαμενή αντί για τον ωκεανό, ερπετά που ζουν μόνιμα μέσα σε γυάλινους σωλήνες αντί για την φύση, ζώα όλα σε μια μόνιμη καταθλιπτική ζωή με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρηματιών. Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και κάθε ζωολογικός κήπος, είναι χώρος εμπορευματοποίησης ψυχών, και έτσι μονάχα θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι βαναυσότητα.

Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν αποτελεί ενημέρωση για την άγρια ζωή. Είναι σαν να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε φυλακή, για να τα διδάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η ελευθερία δεν είναι μονάχα ανθρώπινο δικαίωμα. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πλάσματος. Και των ανθρώπων και των ζώων και Δικό μας και Δικό τους. Με το να δεχόμαστε την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας, έχουμε μια ευκαιρία να ορίσουμε το είδος μας και να αλλάξουμε την πορεία δράσης μας. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι κανονικά καταστρέφουμε.

Το Αττικό Πάρκο πλέον να μετατραπεί σε καταφύγιο άγριας πανίδας όπου όσες θέσεις απελευθερώνονται θα καλύπτονται από ζώα της εγχώριας ή/και μη εγχώριας άγριας πανίδας που χρήζουν βοήθειας, με μόνη προϋπόθεση τη μελλοντική απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον στις περιοχές που το κάθε είδος ανήκει».

«Το πιο επικίνδυνο ζώο σε έναν ζωολογικό κήπο είναι αυτό που πληρώνει εισιτήριο»
Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και στα social media:

…Τα διεθνή πρωτόκολλα
Μιλώντας στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου, το πρωί της Κυριακής, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, είπε: «Δεν υπήρχε άλλη λύση, παρά να εξουδετερώσουμε αυτό το ζώο. Δεν είχαμε επαφή μαζί του όταν βγήκε, δεν τον είδαμε. Δεν κατάλαβε τίποτα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια που υπάρχουν στην περίμετρο του πάρκου. Ήταν φοβισμένος. Ακολουθούμε διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες καταστάσεις».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα