Αθήνα: Aποκλιμάκωση μόνο με άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων

Μετά την αποψινή δημοσιοποίηση δήλωσης του κ. Στόλτενμπεργκ, Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία οι δύο Σύμμαχοι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να εισέλθουν σε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του NATO προκειμένου να δημιουργήσουν μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι “πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πλην όμως, προσέθεταν, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Για συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, μετά από μεσολάβησή του, για έναρξη συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο και δημιουργία μηχανισμών αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο νωρίτερα με επίσημη δήλωσή του, ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα, ο γ.γ. του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στη δήλωσή του τόνιζε:

“Μετά από επαφές μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να εισέλθουν σε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο του NATO προκειμένου να δημιουργήσουν μηχανισμούς στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και δυστυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το NATO είναι σημαντικό πεδίο διαπραγματεύσεων για όλα τα ζητήματα τα οποία επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για την εξεύρεση λύσης στις εντάσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης εντός της Συμμαχίας”.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του κ. Στόλτενμπεργκ, ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι “πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Νωρίτερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε δήλωσή του είχε αναφέρει:

«Υστερα από συζητήσεις που είχα με τον Ελληνα και τον Τούρκο ηγέτη, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να συσταθεί ένας μηχανισμός στρατιωτικής αποτροπής σύγκρουσης ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικά Νέα