Αθ. Τσακρής: Όλοι θα κληθούμε να κάνουμε 3η δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

«Τώρα έχουμε 30 νεκρούς από κορωνοϊό κατά μέσο όρο την ημέρα, 300 – 400 διασωληνωμένους και 3.000 – 4.000 κρούσματα ημερησίως. Αν δεν ανέβουν οι εμβολιασμοί σε ένα ποσοστό που να προσεγγίζει το 70 – 75% του γενικού πληθυσμού και στο 80 – 85 % στους άνω των 60 ετών, τότε μπορούμε να πούμε ότι μετατρέπουμε την πανδημία σε ενδημία», δήλωσε ο Νίκος Τζανάκης, προειδοποιώντας ότι μέχρι τα Χριστούγεννα τα θύματα της πανδημίας θα αγγίξουν τα 3.000 άτομα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «Θα χάσουμε μερικές χιλιάδες ανθρώπους σε αυτή την πορεία. «Αν δεν ανέβουμε σε εμβολιασμούς πάνω από 65% του γενικού πληθυσμού, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 3.000 νεκρούς ακόμα» καθώς όπως εξήγησε δεν είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στο νούμερο αυτό εάν συνεχίσουμε έτσι με 30 θανάτους την ημέρα.

Αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων που δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού για εμβολιασμό, ο κ. Τζανάκης πρότεινε να υπάρξει παρέμβαση μέσω της ΗΔΙΚΑ: «Να παρέμβουν οι γιατροί σε καθένα ξεχωριστά ώστε αυτούς τους 600.000 ηλικιωμένους που είναι ανεμβολίαστοι να τους πείσουμε να εμβολιαστούν.

Για το θέμα της πανδημίας μίλησε ο Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι με τον αρνητή δεν μπορείς να μιλήσεις, δεν μπορείς να ασχοληθείς. Εκείνο που έχει νόημα είναι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται. Πρέπει να κάνουμε μια εκστρατεία απέναντι στα fake news για να τους πείσουμε να εμβολιαστούν. Αν επικεντρωθούμε σε αυτό θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Πλατανησιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι θα είναι τραγικό αν κάποιος νοσήσει ταυτόχρονα από κορονοϊό και γρίπη.

«Αν κάποιος έχει φροντίσει να κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, να κάνει την ίδια μέρα και το εμβόλιο της γρίπης» συμβούλεψε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα